Japonia a comemorat duminică cea de-a 78-a aniversare a bombardamentului atomic al SUA de la Hiroshima.
Japonia a comemorat duminică cea de-a 78-a aniversare a bombardamentului atomic al SUA de la Hiroshima, care a ucis aproximativ 140.000 de oameni în 1945, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres.
Alte 74.000 de persoane au murit în atacul similar de la Nagasaki, după trei zile. Premierul japonez Fumio Kishida, originar din Hiroshima, a participat la o ceremonie la locul tragediei şi a condamnat ameninţările nucleare ale Rusiei.
“Armele nucleare au provocat distrugeri inimaginabile la Hiroshima şi Nagasaki şi nu trebuie să se mai întâmple niciodată aşa ceva”, a spus prim-ministrul Fumio Kishida. “Japonia, ca singura ţară care a fost lovită de bombe atomice în timpul războiului, îşi va continua lupta pentru o lume fără arme nucleare”, a declarat el.
“Dar acest obiectiv devine tot mai greu de atins din cauza creşterii tensiunilor în comunitatea internaţională pe tema dezarmării nucleare şi a pericolului nuclear reprezentat de Rusia”, a adăugat Kishida. “În faţa acestei situaţii, este esenţial să revitalizăm eforturile internaţionale pentru a construi o lume fără arme nucleare”, a afirmat el.
Acordul nuclear dintre Rusia și SUA, cunoscut sub numele de New START, este un tratat care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care cele două țări le pot deține și le permite să efectueze inspecții reciproce ale instalațiilor lor nucleare. Acesta a fost semnat în 2010 și a fost prelungit pentru încă cinci ani în 2021, fiind ultimul acord de control al armelor rămase între cele două puteri nucleare.
Cu toate acestea, relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat în ultimii ani. În plus, Rusia a fost acuzată de încălcarea altor acorduri nucleare cu SUA, cum ar fi Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), din care ambele părți s-au retras în 2019.
În mai 2023, Rusia a anunțat că își suspendă participarea la New START, ca răspuns la sancțiunile impuse de SUA pentru presupusa implicare a Moscovei în atacul cibernetic SolarWinds. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu se retrage din tratat, ci își rezervă dreptul de a-l relua dacă SUA își vor revizui politica față de Rusia. El a mai spus că Rusia trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare dacă SUA vor face primul pas în acest sens.
Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la New START a fost regretată de SUA și de aliații săi din NATO, care au cerut Moscovei să respecte angajamentele existente și să revină la dialogul constructiv pentru reducerea riscurilor nucleare. Ei au avertizat că suspendarea tratatului ar putea duce la o nouă cursă a înarmării și la o destabilizare a securității globale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News