Bombardamentele îngroapă educația. Care este costul războiului asupra școlilor din Ucraina

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Алесь Усцінаў)

ONU a cerut joi încetarea bombardamentelor asupra şcolilor în Ucraina, denunţând în acelaşi timp utilizarea lor în scopuri militare, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU convocate la cererea Franţei şi Mexicului, potrivit AFP.

'Aceste atacuri (asupra şcolilor) trebuie să înceteze', a subliniat un înalt oficial al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Omar Abdi.

'Până săptămâna trecută, cel puţin 15 din 89 de şcoli susţinute de UNICEF în estul Ucrainei, adică una din zece, au fost avariate sau distruse de la începutul războiului' la 24 februarie, şi-a exprimat el regretul.

'Sute de şcoli din întreaga ţară ar fi fost afectate de artileria grea, de atacuri aeriene sau de alte arme explozive în zone populate, în timp ce alte şcoli sunt folosite ca centre de informare, adăposturi, centre de aprovizionare sau în scopuri militare - cu un impact pe termen lung asupra revenirii copiilor la şcoală', a mai denunţat Omar Abdi.

Costul războiului pentru copii este groaznic

În cadrul dezbaterii, Mexicul şi Franţa au reamintit că atacurile asupra şcolilor sunt o încălcare flagrantă a dreptului umanitar. 'Armata rusă continuă să ucidă civili, inclusiv copii', iar 'costul războiului' pentru aceştia din urmă 'este groaznic', a afirmat ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, cerând oprirea ostilităţilor.

Responsabila Departamentului pentru Afaceri Umanitare al ONU, Joyce Msuya, a spus că 'luptele intense produc suferinţe umane uriaşe' şi că 'civilii, în special femeile şi copiii, plătesc preţul cel mai mare'.

Este nevoie în special să susţinem 'acţiunea împotriva minelor', mai spus ea, adăugând că 'deminarea este o prioritate pentru deschiderea spaţiului umanitar'. 'Cer de asemenea părţilor în conflict să elimine orice obstacol în calea circulaţiei personalului umanitar pentru a asigura continuarea transportului de ajutor vital de-a lungul Ucrainei', a declarat Joyce Msuya, scrie Agerpres.

Citește și - Zile decisive în Insula Șerpilor. Ucraina acuză Rusia că încearcă să ajungă prin sudul Basarabiei la graniţa cu Republica Moldova

Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei, a declarat joi într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de agenţia de presă Unian.

Ameninţarea atacurilor cu rachete de croazieră din Marea Neagră asupra unor instalaţii militare şi civile din Ucraina persistă în continuare, a subliniat el.

'În zona de operaţiuni din Marea Neagră, ocupanţii iau măsuri pentru a-şi creşte prezenţa militară în Insula Şerpilor, iar în teritoriile ocupate din Ucraina pun în aplicare tactici de teroare împotriva populaţiei civile', a menţionat purtătorul de cuvânt citat. Potrivit acestuia, scopul creşterii prezenţei ocupanţilor în Insula Şerpior este blocarea căilor maritime ale Ucrainei.

'Inamicul îşi consolidează de asemenea sistemul de apărare antiaeriană pe coasta de vest a peninsulei Crimeea, în special, în zona localităţii Cernomorskoe, capul Tarhankut, unde a fost desfăşurată o baterie de rachete S-300 ca parte a trei posturi de comandă', a indicat el. Vezi continuarea aici!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel