De Halloween şi de Crăciun, se ştie, cei mici devorează tot ce prind dulce. Dacă s-ar putea, ar mânca tot ce primesc într-o singură zi. Dar cât de periculos este abuzul de bomboane la zile de sărbătoare?
Cât de repede se instalează dependenţa de zahăr? Poate fi foarte grav pentru copii dacă mănâncă, după sărbătoarea de Halloween, mai multe dulciuri? Corina Zugravu, medic nutriţionist, a venit cu răspunsurile în direct la Digi24: "Legat de Halloween, nu ştiu exact dacă am adoptat complet aceste obiceiuri pe care le au cei din Vest cu colecta de dulciuri. Nu mi-aş face probleme deosebite dacă o zi sau două copilul face excese de produse zaharoase. Problema nu e de Halloween sau de Crăciun, problema cea mare e ce facem în fiecare zi şi aici se pare că nu prea facem ce trebuie."
În România, 1 din 4 copii are probleme de greutate și 1 din 10 suferă de obezitate, iar numărul lor e în creștere! Prevalența în România la categoriile de vârstă 6-7 ani și 12-13 ani este de 10-15%. În plus, peste 50% au o capacitate fizică slabă și foarte slabă. Dr. Zugravu a făcut următoarele observaţii: "Problema obezităţii la copii este foarte complexă şi n-aş acuza nici părinţii, nici şcoala. Nu poţi să acuzi o singură parte, de fapt nu poţi să acuzi pe nimeni. Pentru că este un fenomen foarte complex, de la viaţa noastră modernă sedentară, ni s-a spus doar în pandemie să stăm acasă, să nu ieşim, să stăm în faţa ecranelor unde, culmea, copiii înainte n-aveau voie să stea mai mult de două ore pentru că studiile arătau mai multe probleme... Oraşele nu oferă foarte multe posibilităţi de mişcare pentru copii, deci trebuie măsuri complexe. Şi se iau la nivelul reclamelor, nici măcar în online nu mai e voie să se promoveze produse nesănătoase. S-au dat nişte cifre în luna mai pentru Europa şi trendul de creştere al obezităţii nu se oprise, nu numai că n-a dat în jos" a avertizat nutriţionistul Zugravu.
"La nivel personal, şi mă refer la familie pentru că acesta este exemplul nostru... Din ce văd în familie, dacă suntem activi, la masă mâncăm alimente cât de cât sănătoase, copiii învaţă. Ca sursă de proteină putem opta pentru nişte legume mai apetisante, eventual cu un sos, şi un desert sănătos cu nuci, cu alune ar putea să fie în regulă chiar şi pentru un adolescent mai puţin gata să adopte un stil de viaţă sănătos. Legat de dietele de slăbit la copii, trebuie foarte mare atenţie. Nu ne apucăm să impunem sau să instalăm în familie o dietă de slăbit fără sfatul medicului de familie, pentru că adolescenţii şi copiii cresc. Da, vrem să le dăm greutatea în jos, dar nu vrem să le oprim trendul de creştere" a mai spus medicul nutriţionist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci