Peste un milion de cărţi vor fi la Bookfest din 24 până în 28 mai, cu câteva mii de titluri noi şi reduceri de până la 80% din preţul de copertă.
Peste un milion de cărţi vor fi la Bookfest din 24 până în 28 mai, cu câteva mii de titluri noi şi reduceri de până la 80% din preţul de copertă.
Cei mai importanţi autori şi personalităţi publice îi vor întâmpina pe vizitatorii celui mai important salon de carte din România.
Copiii sunt răsfăţatii ediţiei Bookfest de anul acesta, editurile participante le-au pregatit o sumedenie de surprize, concursuri, ateliere stiintifice, desene pe asfalt sau piese de teatru.
Ambasadorii Suediei, Israelului şi Statelor Unite, consilierul prezidenţial pentru Cultură precum şi procurorul general al României vin la Bookfest chiar din prima zi.
Toata lumea bună şi-a dat întâlnire la ROMEXPO, la cea de-a XII-a ediţie a Salonului International de Carte Bookfest! Circa 400 de evenimente pentru toate gusturile, de la lansări de carte şi proiecţii de film până la piese de teatru, concerte şi ateliere pentru cei mici, sunt doar câteva dintre ingredientele unui Salon de Carte Bookfest care se anunţă deja spectaculos. Ca autori ai unora dintre cele câteva mii de titluri noi sau ca invitaţi, cele mai importante personalităţi ale vieţii culturale - dar şi alte figuri publice de prim rang - vor fi timp de cinci zile la Sărbătoarea Cărţii - Bookfest!
Reuniune diplomatică de rang înalt la Bookfest
O altă premieră pentru actuala ediţie a Salonului International de Carte Bookfest prezenţa a trei dintre cei mai importanţi ambasadori de la Bucureşti la ceremonia de deschidere, care va avea loc pe 24 mai, de la ora 12, la intrarea in pavilionul C1. Astfel, E.S. Anneli Lindhal Kenny, ambasadoarea Suediei, ţara Invitată de Onoare Bookfest 2017, va fi însoţită de E.S. Tamar Samash, ambasadoarea Israelului - Invitat de Onoare Bookfest 2016, si de E.S. Hans Klemm, ambasadorul SUA, Statele Unite ale Americii urmând să fie Invitat de Onoare al editiei Bookfest din 2018. Li se vor alătura Consilierul Prezidenţial Sergiu Nistor care va conferi, pentru a doua oară consecutiv, Înaltul Patronaj al Preşedintelui României pentru Salonul Internaţional de Carte Bookfest, Irina Cajal, subsecretar de Stat de la Ministerul Culturii, şi Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizatorul evenimentului.
O altă figură marcantă a vieţii publice, procurorul general al României Augustin Lazăr, va fi de asemenea prezentă încă din prima zi, pe 24 mai, de la ora 17, pentru a-şi lansa o carte pe o temă actuală, Conflictul de interese, apărută la editura Universul Juridic. Fostul vicepremier Vasile Dâncu este, la rândul său, protagonistul unui eveniment plin de încărcătură simbolică: lansarea celui mai recent volum, Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă, publicat de editura Şcoala Ardeleană, care va fi lansat vineri, 28 mai, de la 18.30.
Suedia – țară invitată de onoare la Bookfest 2017
„Literatura suedeză este unul dintre pilonii de forță ai peisajului cultural actual și sper ca publicul să se bucure de expresivitatea și prospețimea aduse de Invitatul de Onoare al acestei ediții Bookfest”, a afirmat Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, oraganizatorul Bookfest.
Sub sloganul Sweden: Creating Stories, 9 oaspeți suedezi de primă mărime vor sosi la Bookfest: scriitori, ilustratori, editori și manageri culturali.
Peste 20 de evenimente figurează în programul țării invitate, cu un accent special pe educație și literatură pentru copii, egalitatea de gen, incluziunea socială și promovarea diversității.
„Suntem foarte bucuroși că Suedia este invitat de onoare în acest an la Bookfest! Le vom oferi românilor de toate vârstele gustul literaturii și societății suedeze în cadrul a 20 de evenimente interactive și informative pe care le organizăm”, a declarat Excelența Sa, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei în România.
Ficțiunea suedeză contemporană se află în topul celor mai traduse 10 literaturi ale lumii.
În plus, evenimentele dedicate celor mai mici dintre cititori au un loc special în agenda țării invitate anul acesta la Bookfest: „Îi invităm în mod deosebit pe copii să participe la activitățile dedicate lor în spațiul «Kids Corner» al Suediei”, a mărturisit Excelența Sa, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei în România.
O selecție generoasă de invitați, care își propun să ilustreze arhitectura pieței de carte suedeze contemporane. Astăzi, cărțile autorilor suedezi văd lumina tiparului în traduceri ce depășesc 50 de limbi. În plus, Suedia este și spațiul literar care găzduiește cel mai prestigios premiul literar din lume: este vorba despre Premiul Nobel pentru Literatură, acordat de Academia Suedeză.
Standul Suediei, în calitate de invitat de onoare al Salonului de Carte Bookfest, ediția a XII-a, va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Ambasada Suediei în România, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât și la spațiul de evenimente din cadrul Pavilionului C4.
La ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, Editura Polirom va participa cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (15-20%). La standul editurii, vizitatorii târgului vor putea găsi cele mai recente apariţii (fiction şi nonfiction, cca 400 de titluri noi de la ediţia anterioară a târgului), titluri-surpriză, literatură pentru copii.
O capodoperă a literaturii universale la Bookfest 2017: Povestea lui Genji, de Murasaki Shikibu
O cronică de o complexitate şi o profunzime uluitoare a vieţii la Curtea Imperială în Epoca Heian
Povestea lui Genji
Sâmbătă, 27 mai, începînd cu ora 16.00, la Scena din pavilionul C4 al Complexului Romexpo Bucureşti, va avea loc un eveniment dedicat unuia dintre cele mai importante titluri ale literaturii lumii: Povestea lui Genji, de Murasaki Shikibu, traducere din limba japoneză, studiu introductiv şi note de Angela Hondru, volum apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”.
Invitaţi: Excelența Sa Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei în România
Excelența Sa Kanji Tsushima, Angela Hondru
Moderator: Bogdan-Alexandru Stănescu.
Eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Japoniei în România, Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, Departamentul de Studii Asiatice, Universitatea Româno-Americană și Laura Caraman, designer vestimentar.
Murasaki Shikibu (c. 977-1016) s-a născut în Heian-Kyō, la acea vreme capitala Japoniei, într-o familie aristocratică ce domina scena politică a Epocii Heian – Clanul Fujiwara.
Mare erudit, tatăl ei a avut grijă să primească o educație aleasă, cultivîndu-i interesul pentru literatură și talentul de scriitoare. La douăzeci de ani s-a căsătorit cu un bărbat mult mai în vârstă, cu care a avut o singură fată, dar soțul i-a murit curând. Rămasă văduvă, a acceptat să devină doamnă de onoare a Împărătesei Shōshi, dedicându-și scrisului orice clipă de răgaz.
În acea perioadă a ținut un jurnal intim (Murasaki Shikibu Nikki), în care a povestit întâmplări din viața de zi cu zi de la Curte și a compus poeme waka de o sensibilitate și delicatețe tulburătoare. Tot atunci a scris și Povestea lui Genji(Genji Monogatari), o cronică de o complexitate şi profunzime uluitoare a vieţii – sub toate aspectele ei – la Curtea Imperială în Epoca Heian.
Cele mai recente apariții Polirom din sfera nonfiction – semnate atât de autori români, cât și străini – vor fi lansate la standul editurii în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest. Noi titluri semnate de Aurora Liiceanu, Marta Petreu, Grete Tartler, Madeea Axinciuc, Vintilă Mihăilescu, Sorin Mitu, Ştefan Lemny, Orlando Figes etc.
Editura Polirom le propune cititorilor cîteva titluri de neratat la această nouă ediţie Bookfest:
• Ediţie aniversară Cinci feţe ale modernităţii. Modernism, avangardă, decadenţă, kitsch, postmodernism, de Matei Călinescu • Traducere de Tatiana Pătrulescu şi Radu Ţurcanu • 40 de ani de la apariţia primei versiuni a cărţii
„Un studiu erudit, lucid, inteligent şi original, acoperind ca spaţiu cea mai mare parte a Europei şi mergînd în timp de la introducerea cuvîntului modernus în latina medievală pînă la postmodernismul de azi.” (Notes and Queries)
• Despre filosofia primă, al-Kindī, colecţia „Biblioteca medievală”, ediţie bilingvă
Editarea şi traducerea originalului arab şi note explicative de George Grigore • Studiu introductiv de Laura Sitaru
O interpretare a fizicii şi metafizicii peripatetice din perspectiva proprie a neoplatonismului arab, cu influenţe notabile ale apocrifului Teologia lui Aristotel. • Lansare: miercuri, 24 mai, ora 16.00, cu Grete Tartler, Laura Sitaru, George Grigore şi Alexander Baumgarten.
• Umor şi satiră în literatura arabă clasică. al-Ğāḥiẓ, al-Hamaḏānī, al-Ḥarīrī. Antologiede Grete Tartler
„Volumul pune sub lentilă rolul umorului în recitirea celor mai vestiţi prozatori arabi din primele secole ale islamului. De la fina ironie la farsă, de la surâsul datorat bucuriei intelectuale la râsul sarcastic, primejdie de «asprire» a inimii, de la implicaţiile etice la jucăuşa parodiere a unor discursuri solemne, diferitele abordări ale umorului vădesc elocvenţă, preocupare pentru stil, pentru echilibru”, afirmă Grete Tartler • Lansare: miercuri, 24 mai, ora 17.00, cu George Grigore
• Profetul şi oglinda fermecată. Despre imaginaţie şi profeţie în Călăuza rătăciţilor de Moise Maimonide(ediţia a II‑a), deMadeea Axinciuc, prefaţă de Moshe Idel, colecţia „Plural”
„Călăuza rătăciţilor este, incontestabil, cea mai dificilă carte scrisă de un gânditor evreu şi numeroase studii încearcă să descifreze enigmele create de Maimonide. Madeea Axinciuc trebuie felicitată pentru curajul de a intra în labirintul maimonidian şi de a ieşi din el în pace, contribuind la o înţelegere a celor două teme de bază în gândirea lui”, afirmă Moshe Idel • Lansare: miercuri, 24 mai, ora 17.30, cu Sever Voinescu.
• Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial,de Alin Ciupală
Cartea lui Alin Ciupală prezintă implicarea României în desfăşurarea Marelui Război din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile în susţinerea efortului de război al ţării. Sunt trecute în revistă acţiunile desfăşurate de numeroase personalităţi feminine ale vremii – Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Ştirbei sau Martha Bibescu –, un loc aparte fiindu-i dedicat Reginei Maria. • Lansare: joi, 25 mai, ora 18.00, cu Carol Căpiță.
• Cum citesc bărbații cărțile femeilor, volum coordonat de Lia Faur şi Șerban Axinte.Cu o epistolă în versuri de la Șerban Foarță
Volumul cuprinde texte semnate de: Dan C. Mihăilescu, Bogdan Creţu, Bianca Burţa-Cernat, Alina Purcaru, Doris Mironescu, Simona Preda, Adrian Cioroianu, Dana Pîrvan, Nina Corcinschi, Iulian Boldea, Raisa Beicu, Ruxandra Cesereanu, Doina Ruşti, Ioana Bot, Angela Furtună, Maria Pilchin, Aliona Grati, Cristina Hermeziu, Teodora Coman, Melinda Crăciun, Medeea Iancu, Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Al. Cistelecan, Adrian G. Romila, Dumitru Crudu, Felix Nicolau, Robert Şerban, Raul Pavel, Dan Liviu Boeriu, Liviu Antonesei, Angela Marinescu • Lansare: vineri, 26 mai, ora 19.00, cu autorii și coordonatorii volumului.
• De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc, volum coordonat de Vintilă Mihăilescu
De ce este România altfel? se întreba în 2013 Lucian Boia într-un bine-cunoscut eseu care a stârnit o adevărată gâlceavă a intelectualilor. Astfel s-a născut ideea volumului coordonat de Vintilă Mihăilescu, mai întîi ca replică reflexivă la cartea lui Lucian Boia, dar care să meargă mai departe de polemicile mai mult sau mai puţin efemere. • Lansare : sâmbătă, 27 mai, ora 12.00, cu Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Ioan Pânzaru, Vasile Ernu.
• Eseuri & Confesiuni: Despre bolile filosofilor. Cioran(ediția a III-a revăzută și adăugită), de Marta Petreu: Cum o să facă faţă omul golului care se naşte pe măsură ce ideea de transcendent se spulberă cu totul în vînt, iar el ştie asta? Ce se va întîmpla cînd toată lumea îşi va da seama? Ce va pune omul în loc? Nu ştiu. Dumnezeu, scrie la un moment dat Cioran, dovedind c-a intuit problema acută a acestei epoci de trecere, a fost o soluţie şi nu se va găsi niciodată una la fel de mulţumitoare. Deşi putem să spunem că s-a aflat foarte aproape de formularea problemei, dar nu şi de dezlegarea ei, mă tem că nici Cioran – care, în privinţa lui Dumnezeu, s-a zbătut între nu şi da, da şi nu, iar în secret a sperat din inimă: da – n-ar fi ştiut să răspundă la întrebarea asta. • Lansare : sîmbătă, 27 mai, ora 15.30, cu Ion Bogdan Lefter.
• Seriile de autor Polirom: Aurora Liiceanu, Madlena
O carte o face pe Aurora Liiceanu să-şi amintească minunatele veri petrecute la Vama Veche împreună cu prietena ei Pusi Cocea. Despre verile fericite, despre un tablou care schimbă vieţi, despre destine zbuciumate, dar şi despre o minunată prietenie povesteşte Aurora Liiceanu – completată de Nayla, fiica lui Pusi – în noul său volum, Madlena.Lansare: sâmbătă, 27 mai, ora 17.00, cu Virginia Costeschi şi Cristian Teodorescu.
• Biografii, autobiografii şi jurnale: Adevărul, mai frumos decât legenda, deIon Dichiseanu
După mai bine de patru decenii petrecute pe scena teatrului şi pe platourile de filmare, Ion Dichiseanu îşi spune povestea vieţii. Ion Dichiseanu ne delectează cu anecdote de pe platourile de filmare la Bătălia pentru Roma, Dincolo de barieră, Toate pânzele sus!, din călătoriile sale prin lume şi de la întîlnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress. • Şedinţă de autografe: duminică, 28 mai, ora 12.00
• Continuarea bestsellerului În pielea unei jihadiste: Anna Erelle, Losing My Religion. Traducere de Nicolae Constantinescu
O mărturie tulburătoare despre preţul cerut de lupta împotriva terorismului islamist, dar şi despre cel pe care trebuie să-l plătească cei ce sfidează limitele.
Humanitas şi Humanitas Fiction vă aşteaptă la Bookfest 2017 cu peste 80 de cărţi-eveniment, noi titluri de autori români, ediţii de colecţie din literatura română şi universală, ediţii în limba română ale bestsellerurilor internaţionale din ultimele luni. Cele aproape 40 de lansări de carte vă vor oferi prilejul de a vă întâlni cu scriitori, traducători, critici literari, actori şi jurnalişti celebri: Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Aris Fioretos, Ioana Nicolaie, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Oana Pellea, Tatiana Niculescu, Radu Jorgensen, Monica Broşteanu, Teodor Baconschi, Radu Vancu, Dan Stanca, Cosmin Ciotloş, Ana Alfianu, Smarada Bratu Elian, Dorian Branea, Mircea Mihăieş, Martin S. Martin, Sever Voinescu, Ramona Ursu, Emilia Sercan, Ioana Baldea Constantinescu, Andreea Răsuceanu, Angelo Mitchievici, Ioana Bradea, Doru Castian, Cristian Presura, Liviu Ornea, Gheorghe Stratan, Dinu Flămând, Magda Răduţă, Ioan Stanomir, Cristian Pătrăşconiu, Laura Câlţea, Cristian Pantazi.
Noutăţi la Humanitas
Humanitas Fiction va organiza în cadrul programului Suedia, ţara invitată de onoare o dublă întâlnire – dezbatere, lansare de carte şi sesiune de autografe – cu scriitorul Aris Fioretos, autor al bestsellerului Mary, cel mai recent roman al prozatorului suedez, premiat atât în Germania, cât şi în Suedia. De asemenea, va lansa pasionantul roman Exit 45. Tragedie academică americană al scriitorului şi jurnalistului american şi suedez, de origine română, Radu Jorgensen.
Toate cele peste 1 000 de titluri vor avea reducere de 10%, iar ediţiile de colecţie vor putea fi cumparate la preţuri speciale valabile numai la Bookfest.
Humanitas
Joi, 25 mai
La ora 18.00: Noi apariţii din colecţia Raftul Denisei. Vor fi lansate volumele Fratricizii de Nikos Kazantyakis şi Fima de Amos Oz.
Vor vorbi: Elena Lazăr, Madeea Axinciuc, Denisa Comănescu
La ora 18.30, va fi lansată noua colecţie Niccolo Machiavelli, în seria Biblioteca italiană,cu Principele
Prezintă: Smarada Bratu Elian, Teodor Baconschi, Vlad Russo,
Vineri, 26 mai
La ora 17.00: Voi, cuvinte. 101 poeme alese de Ingeborg Bachmann
Vor vorbi Ioana Nicolaie, Sebastian Reichmann, Denisa Comănescu
La ora 17.30: puteţi participa la lansarea volumului Evanghelia pe scurt de Lev Tolstoi, prezentat deGabriel Liiceanu,Monica Broşteanu şiTatiana Niculescu
Urmează, la ora 18.00, Lanţul de aur de Andrei Cornea în prezenţa autorului, a Ioanei Pârvulescu şi a lui Vlad Russo
La 18.30, vă puteţi întâlni cu Ana Alfianu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Nicolaie şi Radu Vancu şi Iustina Croitoru, la prezentarea cărţii Val şi Cetatea Sufletelor de Ana Alfianu, din seriaHumanitas Junior
„Ce talent grozav are Ana Alfianu! Pe de o parte, spune o poveste iniţiatică, în genul celor ale lui Michael Ende sau Peter Beagle, cu băieţei şi ţestoase vorbitoare, cu peşti care se hrănesc cu lacrimi, cu prelegeri policolore despre puterea cuvintelor, cum foarte rar s-au scris în literatura noastră. Pe de altă parte, îşi ilustrează singură povestea cu imagini de o frumuseţe care îţi taie respiraţia, exact acele imagini ideale cu care ne visam în copilărie poveştile. Prin urmare, dragi cititoare & cititori, cartea pe care o aveţi în mână nu e doar o carte – e chiar copilăria voastră ilustrată. Deschideţi-o: o veţi iubi de îndată. Eu, cel puţin, aşa am păţit”, scrie Radu Vancu
La ora 19.00 este programată o Dezbatere despre literatura contemporană în Suedia şi România – la Scena: Invitat special, scriitorul suedez Aris Fioretos. Vor participa Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu şi Denisa Comănescu.
Şi tot la aceea şi oră, est lansată cartea Zodia Cancerului. Jurnal de Radu Vancu, prezentată de autor, Horia-Roman Patapievici, Cristian Pătrăşconiu şi Lidia Bodea
La 19.30: Anii frigului de Dan Stanca va fi comentată de scriitor, de Dan C. Mihăilescu, Cosmin Ciotloş şi Lidia Bodea.
Sâmbătă, 27 mai
Secretul monstrului
La ora 11.30, la standul Bookfest Junior, Secretul monstrului. O poveste cu poveţe, trei pisici şi o surpriză de Otilia Mantelers, prezentată chiar de autoare. Faceţi cunoştinţă cu Jojo, cel mai năzdrăvan pisoi din câţi aţi întâlnit! Îi plac trenuleţele de jucărie, se dă în vânt după plăcinta cu mere a bunicii şi e mare cititor de cărţi de poveşti. În ultima vreme însă, Jojo are de furcă cu un ditamai monstrul de culoare verde, pe care, ciudat lucru, nu-l mai vede nimeni în afară de el. Cum se poate una ca asta? Descoperiţi cum reuşeşte Jojo să afle secretul fioroasei creaturi şi s-o îmblânzească. Totul alături de mama şi de tata.
„O carte frumoasă pentru întreaga familie. Spaimele copiilor pot părea imense, dar aceasta poveste minunată îi va învăţa pe cei mici să le îmblânzească. Dincolo de ilustraţiile amuzante şi de povestea simpatică e un mesaj profund: copiii au nebănuite resurse interioare ca să facă faţă emoţiilor puternice, iar părinţii îi pot ajuta prin joc şi empatie”, consideră Lawrence J. Cohen, doctor in psihologie
Şi tot la 11.30, în prezenţa autorului, va fi lansat volumul Statele Unite ale românilor. Cărţile călătoriilor româneşti în America în secolul XX. Vor fi prezenţi Cristian Pătrăşconiu, Mircea Mihăieş şi Lidia Bodea.
Dorian Branea, Statele Unite ale românilor
La ora 12.00, o ediţie aniversară: Istorie şi mit în conştiinţa românească de Lucian Boia. Vor fi alături de autor Ioan Stanomir şi Gabriela Maaz.
La 12.30, din nou Aris Fioretos care îşi va prezenta volumul Mary. Vor vorbi şi Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu şi Denisa Comănescu.
La 13.30: America la răscruce.Un dialog transatlantic de Martin S.Martin şi Cristian Pătrăşconiu
Prezintă Martin S. Martin, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu şi Cristian Pătrăşconiu.
La ora 14.00: Despre inimă şi alte eseuri de Andrei Pleşu va fi comentată de autor şi de Sever Voinescu.
Urmează la ora 14.30, România. O iubire din care se poate muri de Gabriel Liiceanu, prezentată de Gabriel Liiceanu, Sever Voinescu şiCristian Pantazi
La ora 15.00, Mircea Cărtărescu, Mircea Vasilescu şi Angelo Mitchievici vor vorbi la lansarea cărţii Peisaj după isterie de Mircea Cărtărescu
O carte incitantă, la ora 15.45: Mistica rugăciunii şi a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu de Tatiana Niculescu. Vor fi alături de autoare Ioana Pârvulescu şi Gabriel Liiceanu.
Am fost cândva femeie de onoare şi alte povestiri de Radu Paraschivescu, va fi lansată la ora 16.30, în prezenţa autorului, a lui Dan C. Mihăilescu şi a Oanei Pellea.
La ora 17.00: Pelinul negru de Ioana Nicolaie. Vor vorbi: Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Tania Radu şi Radu Vancu.
Traian Ungureanu lansează, la ora 17.30, Proştii Europei. Cum se sinucid civilizaţiile. Prezintă Traian Ungureanu, Horia-Roman Patapievici şi Radu Paraschivescu.
Proştii Europei
La ora 18.00: Iată-mă de Jonathan Safran Foer.
Vor vorbi: Cosmin Ciotloş, Cristian Pătrăşconiu, Ioana Baldea Constantinescu şi Denisa Comănescu
Înalt este numele tău de Ioana Bradea va fi lansat la ora 18.30, prezentat de autoare, Dan C. Mihăilescu, Radu Vancu şi Lidia Bodea.
La ora 19.00, Radu Paraschivescu, Andrei Crăciun şi Denisa Comănescu vor comenta volumul Creşterea şi decăderea marilor puteri de Tom Rachman
Urmează la ora 19.30 două volume promiţătoare: Amurgul marinarului de Yukio Mishima şi Vanessa şi sora ei de Priya Parmar.
Amurgul marinarului
Vor vorbi: Ştefan Liiceanu, Angelo Mitchievici, Laura Câlţea şi Denisa Comănescu.
Duminica, 28 mai
La ora 12.00: Noaptea, ca hoţii de Ramona Ursu.
Vor vorbi: Ramona Ursu, Emilia Şercan, Cristian Pantazi şi Radu Paraschivescu.
La ora 12.30: Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei naţii de Emilia Şercan
Comentează autoarea, Marian Popescu, Cristian Pantazi şi Radu Paraschivescu
La ora 13.00: Nautilus de Ioana Baldea Constantinescu, în prezenţa autoarei. Îi stau alături Tania Radu şi Radu Paraschivescu.
În colecţia Humanitas Junior, la ora 13.30, O zi din viaţa Deliei, aşa cum le-a povestit-o trimişilor nostri speciali de Delia Calancia
Vor vorbi: Ioana Nicolaie, T.O. Bobe şi Lidia Bodea.
„Vouă v-ar plăcea să locuiţi, când veţi fi mari, în magazine de delicatese? Dar să aveţi meseria de excursionişti? Dar să vă antrenaţi pentru a fi cei mai grozavi cititori? Dar să fiţi călători-vizitatori-de-muzee sau măcar târgoveţi de pluşuri? Sau, de ce nu, scufundători în Oceanul Pacific? Dacă da, cartea Deliei e ghidul perfect. O să vă dea tuturor idei, o să vă înveselească şi o să vă bucure cu nişte desene fantastice. Căci Delia ştie perfect cum să pui un elefant înăuntrul altui elefant, cum să faci pisici sfârâitoare, şi melci filozofi, şi prinţese cool, şi o mulţime de minunăţii”, afirmă Ioana Nicolaie
La ora 14.00, un volum antologic: Metamorfoza. Integrala prozei antume de Franz Kafka, va fi prezentat de Mircea Cărtărescu, Cătălin Cioabă, Tania Radu şi Denisa Comănescu.
În cotinuare, la 14.30, Exit 45. Tragedie academică americană de Radu Jörgensen.
Vor vorbi, alături de autor, Horia-Roman Patapievici şi Radu Paraschivescu
Volumul Aviatorul de Evgheni Vodolazkin va fi lansat la ora 15.15 de Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu şi Denisa Comănescu
Noutăţi în colecţia Ştiinţa
La ora 16.00: Infinitezimal. Cum a contribuit la făurirea lumii moderne o teorie matematică periculoasă de Amir Alexander şi Lumea explicată. Descoperirea ştiinţei moderne de Steven Weinberg.
Vor vorbi: Doru Castian, Cristian Presura, Liviu Ornea şi Gheorghe Stratan.
La 16.30, Dinu Flămând, Ioan Stanomir, Andreea Răsuceanu şi Denisa Comănescu vor prezenta volumul Vecin cu viaţa. Poezia ortonimă. 1911–1935 de Fernando Pessoa
Noi apariţii în Seria de autor, la ora 17.00, cu Conceptul modern de poezie. De la romantism la avangardă. A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii de Matei Călinescu.
Vor vorbi: Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Radu Vancu şi Lidia Bodea.
La ora 17.30: Îi urăsc, mă! O antologie a pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Şeicaru de Magda Răduţă.
Vor vorbi: Magda Răduţă, Dan C. Mihăilescu şi Radu Paraschivescu
Grupul Editorial Trei vă așteaptă cu multe noutăți editoriale în colecțiile Psihologie-Psihoterapie, Psihologie practică, Psihologia pentru toți, Fiction Connection, Acum pentru viitor, Istorie, Young Fiction Connection, Literary Fiction, StArt sau Panda. Peste 700 de titluri vor avea reducere de până la 50%, iar 100 de volume vor avea preţ promoţional 10 lei.
Cititorii vor descoperi titluri captivante, cărți așteptate și vor putea avea întâlniri cu autori suedezi de top.
Joi, 25 mai, ora 17.00, în standul Ambasadei Suediei din Pavilionul C4, sunteţi invitaţi la dezbaterea Să decifrăm misterele succesului literaturii crime suedeze contemporane. Vor participa Andreea Chebac și George Arion. Evenimentul va fi moderat de Virginia Costeschi.
Vineri, 26 mai, ora 18.00, în standul Ambasadei Suediei din Pavilionul C4, vă veți întâlni cu David Lagercrantz, autorul romanelor Millennium 4 - Prizonieră în pânza de păianjen (Editura Trei, 2015) și Agonia lui Turing (Pandora M, 2016). Evenimentul va fi moderat de Virginia Costeschi.
Anul acesta, Editura Trei aduce cititorilor săi 10 titluri noi din domeniul psihologiei şi psihoterapiei. Dintre acestea se remarcă volumul Trei prieteni în căutarea înțelepciunii, de Christophe André, Alexandre Jollien și Matthieu Ricard, o carte care oferă trei perspective diferite şi totuşi îngemănate, trei căi pe care oamenii, de-a lungul timpului, le-au parcurs pentru a ajunge la înţelepciune: cea a religiei, cea a filosofiei şi cea a psihologiei.
Anatomia iubirii prezintă povestea acestei pasiuni umane indestructibile: iubirea. Într-un limbaj accesibil, Helen Fisher prezintă informații despre dragoste, respingerea în dragoste şi dragostea pe termen lung, derivate din cercetările din neuroștiințe, biologia personalității, psihologie și sociologie.
Cum să-ți controlezi furia înainte de a te controla ea pe tine, de Albert Ellis și Raymond Chip Tafrate, ne învață cum să facem față stresului și nedreptăților și cum să ne apărăm punctul de vedere, fără să părem agresivi.
Fanii genurilor Crime, Thriller, Suspans vor găsi la standul editurii Trei titluri așteptate, cu mare succes la nivel internațional.
În ape adânci este cel de-al doilea roman al autoarei Paula Hawkins, care s-a impus pe plan international cu fenomentul Fata din tren.
Un alt titlu captivant este Ultima scăpare, de Federico Axat, un thriller psihologic ambițios și plin de adrenalină, în care nimic nu este ceea ce pare.
Cuplul din vecini este cartea de debut a scriitoarei Shari Lapena, un thriller care s-a impus în topurile New York Times și Sunday Times încă de la apariție.
Pascal Bruckner ne propune o nouă colecție de eseuri – Înțelepciunea banilor - în care numără, contabilizează și calculează virtuţile şi păcatele monedei, care ne guvernează existența.
După succesul internațional înregistrat cu Oamenii fericiți citesc și beau cafea și continuarea acestuia Viața e ușoară nu-ți face griji, Agnès Martin-Lugand ne propune Îmi pare rău, sunt așteptată, un roman emoționant despre alegerile pe care le facem în viață.
Jodi Picoult debutează la Editura Trei cu Vremea plecării, o poveste tulburătoare despre dragostea părintească, prietenie și pierdere.
Adolescenții vor căuta standul Trei pentru noile apariții: Prințesa de hârtie de Erin Watt, Înainte de noi de Anna Todd, Răzbunarea ciorilor de Leigh Bardugo, Monstrul de Walter Dean Myers sau Leac pentru o lume banală de Christian McKay Heidicker.
Colecția de Istorie a editurii Trei se îmbogățește cu două titluri excepționale.
Saga favoritelor, de Jean des Cars, reunește portretele sclipitoare ale celor mai ilustre favorite. Apropiate puterii, exercitându‑și influența adesea într‑o manieră clandestină, ele alcătuiesc un galant cortegiu de femei cărora importanți bărbați de stat le datorează mult.
Istanbul, de John Freely, este o incursiune istorică fascinantă, prin fabuloasa capitală a Imperiilor Roman, Bizantin şi Otoman, singurul oraş din lume care se întinde pe două continente – o metropolă cu o aşezare magnifică, după cum scria cândva un poet, „înconjurată de o ghirlandă de ape…“
Cel mai cunoscut astrofizician al Americii, Neil deGrasse Tyson știe să explice pe înțelesul tuturor teoriile complicate ale astrofizicii și în același timp să ne transmită fascinația pe care o are față de Univers. Moartea într-o gaură neagră și alte dileme cosmice - o colecție de peste patruzeci dintre eseurile preferate ale lui Tyson - abordează nenumărate subiecte, de la firavele eforturi ale industriei filmului de a crea cerul înstelat, până la ce-ar însemna să te afli în interiorul unei găuri negre.
Ultimul roman din Tetralogia napolitană de Elena Ferrante, Povestea fetiței pierdute, este fără îndoială cea mai așteptată carte de la Editura Pandora M. În colecția Literary Fiction, cititorii vor mai găsi o carte vindecătoare despre fragilitatea vieții și puterea de a merge mai departe, scrisă de una dintre cele mai renumite scriitoare americane – Anul gândirii magice de Joan Didion.
Câștigătoare a prestigiosului National Book Award pentru Nonficțiune în 2005
Finalistă la National Book Circle Critics Award și Pulitzer pentru Autobiografii
Adaptată pentru o piesă de teatru pe Brodway de actrița Vanessa Redgrave
Joan Didion descrie în cartea Anul gândirii magice, cu precizie medicală, anul de după moartea soțului ei, în care învață cum să trăiască din nou de una singură, într-o echilibristică emoționantă printre amintiri şi ceea ce trezesc ele. Şi îi este cu atât mai greu cu cât, imediat după acest eveniment nefericit, trebuie să-şi vegheze fiica grav bolnavă, aflată la rândul ei la limita dintre viață şi moarte.
Un act terapeutic, făcut parcă să exorcizeze singurătatea şi suferința, demonii cei mai cumpliți de după piederea persoanei iubite.
“Viața aşa cum o ştiai se poate sfârşi într-o clipă. Un infarct şi toată structura unei vieți în doi se năruie. Dar nu numai viața în doi. Moartea cuiva apropiat schimbă foarte mult lucrurile şi pentru cei care îi supraviețuiesc”, scrie Joan Didion.
“Cartea lui Joan Didion vorbeşte despre detaşare şi eliberare; de asemenea, este un omagiu adus unui mariaj extraordinar”, afirmă The New Yorker
“Anul gândirii magice este o operă de o surprinzătoare claritate şi onestitate”, apreciază The Washington Post Book World
“O autoexaminare precisă şi totodată o sfâşietoare scrisoare de dragoste, tulburătoare prin candoarea sa. Didion pune în lumină legătura dintre soț şi soție”, notează The Boston Globe
Editura Trei
Joan Didion este autoarea a cinci romane şi a patru cărți de nonficțiune, printre care South and West şi Blue Nights. Volumul ce reuneşte toate operele sale de nonficțiune, We Tell Ourselves Stories in Order to Live, a fost publicat de către Everyman’s Library în 2006. Născută în Sacramento, California, Joan Didion locuieşte în prezent în New York.
Tot despre fragilitate, de această dată a liniei ce desparte binele de rău, realitatea de ficțiune, ne vorbește și Radu Găvan în romanul Diavoli fragili. O carte despre consumare, renaștere și eliberare.
În colecția StArt apare volumul Mă cheamă Charles Saatchi și sunt artoholic, în care Charles Saatchi răspunde întrebărilor jurnaliștilor și cititorilor despre artă, publicitate, bani, Dumnezeu, muncă, religie, droguri, prietenie etc.
În premieră în România, bestseller internațional cu peste 3 milioane de exemplare vândute: Oprește-te puțin și privește în jur. Cum să fii calm și atent într-o lume grăbită de Haemin Sunim. Mesajele simple ale autorului – scrise mai întâi ca răspunsuri la întrebările primite pe rețelele de socializare – se adresează direct anxietăților care au devenit parte a vieții moderne.
Atlas Obscura, de Joshua Foer, Dylan Thuras și Ella Morton, este o carte excepțională, care te convinge să uiți o vreme de banalitatea cotidiană și să pornești spre destinații la care nici nu ai visat vreodată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu