Patriarhul Daniel s-a exprimat înaintea președintelui Traian Băsescu cu privire la protestele din întreaga țară. Într-un mesaj oficial postat pe site-ul Patriarhiei, BOR anunță că situația actuală de profundă nemulțumire în care se află poporul român va fi dezbătută în Sfântul Sinod, pe 15 februarie. Biserica nu poate fi indiferentă față de suferința poporului, se arată în comunicat. Cuvântul cheie, prin care se delimitează Biserica de statul condus de Traian Băsescu, este ”schimbare”. Înalții prelați vor discuta despre cum poate contribui Biserica la schimbarea societății românești. În mesaj se mai vorbește de umilințe și nedreptăți, ca și de restabilirea încrederii în instituțiile statului. Implicit, se poate considera că BOR reproșează lipsa de încredere în instituții și umilințele la care puterea politică îi supune pe români, recunoscând că România se află în criză.
Iată integral comunicatul Patriarhiei:
”SĂ FIM SOLIDARI CU CEI CE SUFERĂ!
Întrucât situaţia actuală de profundă nemulţumire în care se află poporul român este deosebit de grea, ca urmare a crizei morale şi economice din societate, în cadrul viitoarelor şedinţe ale Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod ale Bisericii Ortodoxe Române din 15-16 februarie 2012 va fi dezbătută cu prioritate problema cum poate contribui Biserica, prin cuvânt şi faptă, la schimbarea stării actuale de criză a societăţii româneşti.
Deşi autonomă faţă de Stat (
Constituţia României,
art. 29, alin 5) şi neutră din punct de vedere politic, totuşi
Biserica nu poate fi indiferentă faţă de suferinţa poporului pe care îl păstoreşte pe calea mântuirii. Prin urmare, ea trebuie să-şi exercite, în acelaşi timp, vocaţia de factor al păcii sociale (
Legea cultelor,
art. 7, alin. 1) şi de apărătoare a demnităţii umane atunci când aceasta este umilită din cauza nedreptăţilor sociale, a sărăciei şi neajutorării.
Ca atare, considerăm că în aceste momente dificile,
trebuie să sporim rugăciunea, dialogul şi cooperarea pentru a găsi împreună modalităţi practice de rezolvare a problemelor existente şi de restabilire a încrederii în instituţiile cu responsabilitate maximă pentru viaţa societăţii româneşti, îndeosebi în contextul internaţional prezent care este confuz şi instabil. În pofida dificultăţilor existente, creştinii trebuie să cultive solidaritatea cu cei ce suferă şi speranţa că putem depăşi criza actuală”.
Citește și:Scrisoare de protestatar: 23 de cerinţe de bun simţSUA îl avertizează pe Băsescu la fel ca pe MubarakPaleologu apreciază reacțiile Puterii ca ”tâmpite și deplasate” Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News