Biserica Ortodoxă Română (BOR) a emis un comunicat de presă în care o atacă pe jurnalista Sabina Fati, după ce aceasta a scris un editorial în care susține că ortodoxia este ”armă politică pentru Rusia”
”Moscova încearcă de mai multă vreme să folosească ortodoxia ca instrument ideologic și geopolitic în justificarea acțiunilor ei. Își trimite emisari de toate felurile pentru a construi punți de legătură în toate statele ortodoxe, pe care la o adică le poate folosi în scopuri politice. În ultimii ani, de pildă, Ilarion Volokolamsk, numărul doi după Patriarhul Kiril, un fel de ministru de externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, a venit de mai multe ori în România, ultima dată în toamna anului trecut, când s-a întâlnit și cu Daniel. A ținut conferințe și slujbe la care au venit mii de oameni, cărora le-a explicat că nu suntem într-o „epocă postcreștină". Mesajul emisarului rus coincide cu cel al înalților ierarhi români și cu așteptările unei părți importante a societății autohtone, nepregătită să accepte până la capăt principiile drepturilor omului”, scrie Sabina Fati într-un editorial publicat pe romanialibera.ro.
Reprezentanții BOR au simțit nevoia să reacționeze. Aceștia susțin, într-un comunicat de presă, că ”acuzaţiile potrivit cărora Biserica Ortodoxă Română ar susţine geopolitica Rusiei şi ar promova în societatea românească interesele acesteia sunt pătimaşe şi denigratoare”.
Iată comunicatul BOR
În legătură cu articolul de opinie Ortodoxia, armă politică pentru Rusia apărut sub semnătura doamnei Sabina Fati în publicaţia România Liberă din ziua de 12 martie 2015, precizăm:
În ultimii 25 de ani, doamna Sabina Fati instigă adesea la ură confesională şi denigrează istoria şi activitatea Bisericii Ortodoxe Române după principiul calomniază, calomniază, poate va rămâne ceva. După ce, în urmă cu câteva zile, Sabina Fati şi-a exprimat dezamăgirea pe site-ul Europa Liberă că peste 90% dintre elevi au depus cerere pentru a studia Religia în învăţământul public, în România Liberă din 12 martie 2015, aceeaşi jurnalistă aduce acuzații injuste şi nedemne.
Nemulțumită şi iritată de decizia majorității părinților şi elevilor în favoarea prezenței orei de Religie în şcoală, doamna Fati se pretează la un atac dezonorant, folosit în ultimii ani şi de alţi adversari ai Bisericii noastre, şi anume că, în contextul geopolitic din Europa de Est, Ortodoxia ar fi arma politică a Rusiei (sic!). Pentru a-şi argumenta aceste acuzații, doamna jurnalistă face asocieri forțate privind vizita în România a unor persoane politice din Rusia şi legăturile lor cu Biserica Ortodoxă Română. În acest sens, menţionăm că, de fiecare dată când Alexandru Dughin vine în România, jurnalişti ca şi doamna Sabina Fati încep să inventeze presupuse întâlniri oficiale între acesta şi reprezentanți oficiali ai Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, fac presiuni asupra Biroului de Presă al Patriarhiei Române să confirme ceea ce este doar speculație sau zvon.
Doamna Fati ignoră în mod voit faptul că Biserica Ortodoxă Română împreună cu toate cultele din România au susţinut în mod public autoriţile de Stat în demersurile de aderare a României la NATO şi de integrare a ţării noastre în Uniunea Europeană tocmai pentru că, după căderea regimului comunist ateu, a fost dorinţa poporului român de a-şi construi un viitor democratic.
În ceea ce priveşte întâlnirile oficiale de la Patriarhia Română cu Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, precizăm că, aşa cum de altfel s-a şi comunicat public, acestea au vizat doar probleme de interes strict bisericesc, ca pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox (din 2016) sau aspecte ale relaţiilor bilaterale ale celor două Biserici Ortodoxe surori autocefale, fără nicio strategie de ordin politic.
Biserica Ortodoxă Română promovează în societatea românească valorile eterne ale Evangheliei lui Hristos, care nu pot fi înlocuite de ideologii politice şi strategii efemere doar pentru a fi „modern" sau „progresist". A promova în societatea secularizată de astăzi, inclusiv prin ora de Religie, valorile fundamentale ale Evangheliei iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, care apără persoana şi demnitatea umană, instituţia familiei tradiţionale, solidaritatea şi cooperarea cu toţi oamenii pentru binele comun al societăţii reprezintă misiunea constantă a Bisericii.
În concluzie, acuzaţiile potrivit cărora Biserica Ortodoxă Română ar susţine geopolitica Rusiei şi ar promova în societatea românească interesele acesteia sunt pătimaşe şi denigratoare. Probabil este dificil pentru unii jurnalişti să înţeleagă că Biserica Ortodoxă Română autocefală nu este subordonată niciunui centru ecleziastic extern, şi nici nu doreşte vreo „politică imperială", ci doar căutarea Împărăţiei cerurilor (cf. Matei 6, 33).
Cu alte cuvinte, Biserica Ortodoxă Română îşi apără autocefalia bisericească şi neutralitatea politică tocmai pentru a sluji cu fidelitate poporul român pe calea mântuirii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News