BOR: Capul lui Mihai Viteazul rămâne la Târgoviște

Patriarhia Română se declară împotriva mutării capului voievodului Mihai Viteazul de la Târgoviște. BOR apreciază ca fiind lipsite de vreun "fundament spiritual, cultural, ori istoric", "speculațiile superficiale, fanteziste și hazarane" privind un asemenea demers. Poziția Patriarhiei Române survine după solicitarea recentă a primarului municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, de a aduce rămășițele voievodului în orașul său, pentru două zile, cu prilejul organizării unui festival dedicat domnitorului.  

"După tragica şi martirica moarte a marelui voievod, la 9/19 august 1601, pe Câmpia Turzii, aşa cum afirmă întreaga noastră istoriografie, corpul i-a rămas la locul asasinatului, fără a se cunoaşte, din nefericire, până astăzi, ceva referitor la locul în care se află. Însă, capul voievodului a fost luat de Radu Buzescu Clucerul şi adus, în anul 1603, la Mânăstirea Dealu, importantă necropolă voievodală a Ţării Româneşti. Aici a rămas, de atunci, pe vecie, ca un important loc de pelerinaj naţional pentru toţi românii. De atunci, când a fost repusă sub piatra de mormânt, relicva nu a mai fost văzută. Doar în timpul Primei Conflagraţii Mondiale a fost mutată, pentru o scurtă perioadă, în Moldova, pentru a nu fi profanată, deoarece acolo se retrăsese familia regală şi guvernul ţării. În anul 1920, prin intermediul unei procesiuni impresionante a fost readusă la Mânăstirea Dealu, iar Nicolae Iorga a cerut, în mod expres, ca “niciodată această preţioasă relicvă să nu mai părăsească sfântul locaş în care a fost depusă”, explică Patriarhia Română, într-un comunicat de presă remis redacției DeCe News.

Potrivit reprezentanților Bisericii, "capul Voievodului martir Mihai Viteazul se cuvine să rămână pe veci la Mânăstirea Dealu, deoarece aici a fost adus, încă de la început, şi a intrat în conştiinţa naţională ca loc de veşnică odihnă a voievodului martir".

Precizând că "locul nu a fost ales întâmplător, căci Mihai Viteazul a domnit aici, la Târgovişte, iar de Mânăstirea Dealu sunt legate numeroase demersuri politice şi diplomatice ale voievodului", Patriarhia Română susține că "speculaţiile superficiale, fanteziste şi hazardante privitoare la mutarea capului voievodului Mihai Viteazul de la Târgovişte nu au vreun fundament spiritual, cultural, ori istoric".

Reprezentanții Bisericii oferă și un sfat pentru cei care vor comemora 420 de ani de la urcarea pe tron a Voievodului martir Mihai Viteazul, primul unificator al românilor într-un singur stat (1593). "Credem că, mai curând, ar trebui aprofundată activitatea pe care acesta a depus-o în slujba neamului românesc şi a Biserici noastre strămoşeşti", conchide comunicatul Patriarhiei Române.

Săptămâna trecută, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că vrea să aducă osemintele lui Mihai Viteazul la Craiova, de unde ar fi plecat, în opinia ei, "ideea unirii" din anul 1600. Asta, în condițiile în care doar capul domnitorului se mai păstrează la Mânăstirea Dealu din Târgoviște, restul corpului fiind îngropat într-un loc încă neindetificat.

"Nu trebuie să uităm niciodată că ideea unirii a plecat de aici, din oraşul nostru, că asta «a fost pohta ce-a pohtit» Banul Craiovei, Mihai Viteazul, pe care anul acesta îl vom sărbători într-un mod special, în cadrul Zilelor Mihai Viteazul. Îmi doresc foarte mult să-l aducem încă o dată acasă, motiv pentru care am făcut demersuri privind aducerea rămăşiţelor lui", a declarat Olguţa Vasilescu joi, la Craiova, în cadrul festivităţilor dedicate zilei de 24 ianuarie, potrivit gandul.info.

În replică, preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, s-a declarat extrem de mirat de proiect primarului Craiovei, căruia i-a transmis un mesaj ferm:  „Capul lui Mihai Viteazul rămâne la Mânăstirea Dealu, nu se va face nicio mutare dacă vom primi cumva vreo cerere în acest sens“, a declarat Ţuţuianu.

"S-au mai făcut demersuri şi în 2001 pentru mutarea capului domnitorului, dar noi am găsit scris de la Nicolae Iorga ca nimeni să nu mai umble la mormântul lui Mihai Viteazul până la sfârşitul veacurilor, până la învierea de apoi. Nu cred că se va finaliza un asemenea proiect. La noi vin tot felul de oameni să vadă mormântul, iar noi îi întâmpinăm cu toată dragostea", a declarat și Maica Stareţă a Mânăstirii Dealu, potrivit sursei citate.

Capul domnitorului Mihai Viteazul, ucis în august 1601 de soldaţii generalului Basta, la ordinul împăratului habsburgic Rudolf al II-lea, se află îngropat la una dintre cele mai vechi mănăstiri din țara noastră, Mănăstirea Dealu, situată pe un deal din preajma cursului Ialomița și în apropierea municipiului Târgoviște. În pofida faptului că istoriografia oferă o mulţime de informaţii despre viaţa, activitatea şi moartea domnitorului, nu există nicio informație clară despre ce s-a întâmplat cu trupul acestuia după ce a fost ucis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel