BOR își face propriul ”DNA”: Probabil după ultimele scandaluri, după investigația lui IPS Teodosie, au apărut și aceste idei

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a afirmat vineri că BOR vrea să introducă Corpuri canonice de control juridic şi financiar pentru prevenirea faptelor de corupţie în Biserică.

În cadrul unei emisiuni la B1 TV, mai multe figuri politice, jurnalistice, dar și de analiză politică au abordat subiectul dorinței BOR de a înființa Corpuri canonice de control juridic şi financiar pentru prevenirea faptelor de corupţie în Biserică.

BOR a constatat că în regulamentul autorităților canonice sau al Instanțelor disciplinare și de judecată bisericească nu există ca abateri fapta sau tentativa de corupţie materială, deturnarea de fonduri, obţinerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă.

"Probabil că după ultimele scandaluri, după investigația lui IPS Teodosie, au apărut și aceste idei. De fapt, povestea e foarte mare și lovește puternic în imaginea bisericii ortodoxe. (...) Probabil că ei au o problemă și cu derapajele astea, tip Teodosie, pe care pur și simplu nu le-au putut controla până acum. Pe de altă parte, într-adevăr, instituția asta nu are nicio bază legală reală. Ce fac? Stau cu informația și după o dau mai departe la DNA? Am fost la un eveniment trist într-o biserică acum câteva săptămâni. Am văzut că biserica ortodoxă are un fel de agenți de vânzări. Adică chiar am fost șocat că o persoană îmbrăcată în straie preoțești a venit să monitorizeze vânzările de la chioșcul acela din biserică de produse bisericești, să vadă ce s-a vândut și ce nu s-a vândut. Mi s-a părut că seamănă foarte mult cu ce se întâmplă la supermarketuri, când vin reprezentanții firmelor, se uită pe raft și cu telefonul mobil fac stocurile. Exact așa și aici", a afirmat jurnalistul Emilian Isailă.

"Acum aici cred că avem criteriile de integritate ale bisericii"

 "(...) Legat de ceea ce spune purtătorul de cuvânt, poate vor în regulamentele lor să introducă niște măsuri, adică în cazul în care este urmărit penal să-l suspende sau să-l mute în altă parohie, să-l retrogradeze. Acum depinde, ați văzut că au fost urmăriți penal și au rămas pe funcțiile lor, cu titlurile lor bisericești", a susținut Gheorghe Ialomițianu, fost Ministru de Finanțe al PMP.

"Acum aici cred că avem criteriile de integritate ale bisericii. Am discutat cu toții de partide, cum reacționau partidele cu penalii. Cred că totuși nu e un lucru pentru care să condamnăm biserica, că încearcă să se mute în această direcție, pentru că există o anumită presiune din partea societății. Chiar dacă încrederea în biserică este totuși la o cotă ridicată, ea s-a erodat în ultimii 20 de ani, în special în rândul populației mai tinere. Astfel e nevoie să se intervină cu asemenea măsuri care să mai dea la o parte niște personaje precum cel pe care l-ați menționat", a declarat Costin Ciobanu, analist politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel