Prof.univ.dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a salutat poziţia BOR faţă de cei de la AUR şi spune că mesajul lor este cu atât mai important cu cât au fost, la rândul lor, obiectul unor atacuri publice.
„Salut apelul la echilibru transmis de Patriarhia Română prin mesajul său de respingere a instrumentalizării politice și ideologice a credinței creștine și de sancționare a extremismului și a apologiei făcute unor regimuri politice nedemocratice.
Biserica Ortodoxă Română este un stâlp al societății românești, indiferent dacă avem în vedere o perspectivă istorică sau o radiografie a prezentului. În momente de cumpănă și de confuzie la nivelul societății, Biserica Ortodoxă Română a avut întotdeauna o atitudine publică echilibrată, centrată pe valori democratice și pe respingerea exceselor de orice natură. Mesajul Patriarhiei Române este cu atât mai important cu cât el vine din partea unei instituții care, în trecutul nu foarte îndepărtat, a făcut obiectul unor atacuri publice sistematice, lansate de anumiți membri ai unui partid parlamentar, care astăzi descoperă cu uimire existența unor comportamente violente și extremiste, la nivelul societății românești.
Politicienii au obligația să dea dovadă de responsabilitate, de echilibru și de respect pentru valorile democratice, inclusiv pentru dreptul de exprimare a credințelor fiecărui cetățean în parte, indiferent de confesiunea religioasă. Stimularea conflictului, a dezbinării sociale, a violenței și a unor abordări simpliste, care au la bază un amalgam nociv de pseudo-ideologii politice și religioase, nu ține loc de soluții la problemele reale cu care societatea se confruntă și nu poate fundamenta politici publice sustenabile, care să asigure progresul social. Primul pas în această direcție este cel al asumării unei reguli de bază pentru funcționarea oricărei societăți: respectul față de ceilalți membri ai comunității, față de valorile și credințele lor.”, a transmis prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA.
"Creştinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viaţă fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos şi hrănită de cunoaştere, nu parazitată de ignoranţă, lene intelectuală şi spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice şi ale patologiilor credinţei de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creştinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv şi agramat de la înălţimea unui reper public”, a transmis Patriarhia, precizând că este vorba despre poziţionarea Bisericii faţă "de confiscarea politico-ideologică a credinţei şi deformarea acesteia prin instrumentalizare”.
"Creştinismul ca mod de viaţă rodeşte în plan personal şi social bunătate, politeţe, bună-cuviinţă, bun-simţ. Nobleţe. Adică o stilistică a decenţei şi o conduită morală aristocratică, nu huliganică. Singura care onorează numele de creştin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinţei reale exprimă doar surogate de creştinism confiscat politic şi ideologic, de care Biserica se dezice ferm”, a mai transmis BOR.
BOR a mai avut o altă reacţie de delimitare faţă de AUR, săptămâna trecută, în contextul unor articole de presă prin care formaţiunea era asociată cu Biserica Română.
"Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenţilor unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceştia au mimat sau mimează public creştinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăţi democratice şi reverenţioase faţă de valorile creştine pe care s-a edificat”, transmite Biserica Română.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu