Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM), prin Marius Marinescu, preşedinte fondator și Dănuţ Trifu, prim-vicepreşedinte, formulează o plângere penală privind următoarele infracţiuni: - abuz în serviciu și nerespectarea hotărârilor judecătoreşti în cazul Parcul Bordei, informează DC News.
În plângerea trimisă Laurei Codruța Kovesi, cei doi scriu:
"În octombrie 2008, Parlamentul României adoptă, la iniţiativa senatorului Marius Marinescu, Legea nr.170, lege care prevede, la art.1, declararea de utilitate publică a tuturor terenurilor „în suprafață de 33.829,52 m2 și construcțiile proprietate privată, situate în municipiul București, între Bd. Aviatorilor - la vest, bd. Mircea Eliade și str. Turgheniev - la sud, lacul Floreasca și un teren al Primăriei Generale a Municipiului București - la nord, un teren al Regiei Autonome "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" - la est, care fac parte din zona cunoscută sub numele de Parcul Bordei, indiferent de încadrarea urbanistică actuală a acestora, identificate conform planului prevăzut în anexa*) care face parte integrantă din prezenta lege, în vederea amenajării."
Aceeaşi lege obligă statul român, prin Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, să îndeplinească toate formalităţile în vederea exproprierii terenului prevăzut la art.2 alin.1. În acelaşi timp, Guvernul României, conform art.3, „va urmări ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei legi".
Drept consecinţă a faptului că, până în momentul de faţă, prevederile legale nu au fost îndeplinite de către autorităţile competente, instituţiile statului refuzând, pur şi simplu, să ia masurile de rigoare necesare exproprierii terenului în cauză, bucureştenii sunt prejudiciaţi de folosinţa acestui parc, prin nepunerea în aplicare a legii. Conform Legii nr. 170/2008, cele două terenuri din Parcul Bordei au fost declarate de utilitate publică, iar Ministerul Mediului și Pădurilor a fost desemnat să efectueze procedurile de expropriere.
Consiliul Local Sector 1 Bucureşti a dat în judecată ministerul Mediului
Întrucât ministerul de resort a tergiversat efectuarea exproprierii, Consiliul Local Sector 1 Bucureşti a dat în judecată ministerul. În anul 2014, prin Decizia nr. 1877/09.04.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea administrației locale a Sectorului 1 și a obligat Ministerul Mediului, Prim-Ministrul și Guvernul României să îndeplinească procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor situate în zona Parcul Bordei. Menționăm că, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 170/2008, Planul Urbanistic Zonal din anul 2007, care dădea dreptul de construire în Parcul Bordei și-a încetat valabilitatea. În pofida acestei situaţii, în data de 8 martie a anului curent, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a eliberat doua Certificate de Urbanism care ar constitui primul pas către obţinerea unor Autorizaţii de Construire a unor imobile cu 11 niveluri (P+11) pe doua terenuri situate chiar în Parcul Bordei.
(...)
Subliniem că, pe lângă distrugerea parcului, eventuale construcţii de asemenea dimensiuni ar afecta şi securitatea Preşedintelui României şi a ambasadorului Statelor Unite ale Americii, reşedinţele cei doi înalţi demnitari aflându-se în vecinătate. Fapt pentru care vă solicităm să dispuneţi cercetări şi să stabiliţi răspunderea penală a factorilor de decizie din Ministerul Mediului şi Guvernul României, precum şi a persoanelor care au exercitat funcţia de Prim-Ministru al României începând cu octombrie 2008 până astăzi, având în vedere neîndeplinirea obligaţiilor ce le reveneau, prevăzute de Legea nr.170/2008 şi Decizia nr. 1877/09.04.2014 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News