Camera Comunelor din Parlamentul Marii Britanii a decis să deschidă o investigaţia în cazul unor presupuse declaraţii false ale lui Boris Johnson despre petrecerile organizate în birouri guvernamentale în timpul pandemiei.
O moţiune depusă de Partidul Laburist (opoziţie) privind declanşarea unei investigaţii parlamentare a fost aprobată, joi seară, de Camera Comunelor, fără nicio obiecţie. Comisia pentru Privilegii a Camerei Comunelor va ancheta dacă premierul Boris Johnson, liderul Partidului Conservator, a sfidat Parlamentul prin declaraţiile repetate în care a negat încălcarea regulilor antiepidemice prin organizarea de petreceri în birouri guvernamentale în timpul pandemiei. Investigaţia parlamentară, care ar putea conduce la demiterea premierului Boris Johnson, va începe după ce Scotland Yard va prezenta concluzile propriei anchete, informează cotidianul The Evening Standard.
"Cred că premierul a pierdut deja încrederea publicului deoarece a încălcat propriile reguli anti-COVID. Şi cred că a pierdut şi încrederea parlamentarilor din propriul partid", a afirmat joi seară liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), Keir Starmer.
Boris Johnson, aflat în vizită în India, a declarat, potrivit postului Sky News: "Nu vreau ca această situaţie să dureze la nesfârşit. Dar nu am absolut nimic de ascuns".
Unul dintre membrii importanţi ai Partidului Conservator (centru-dreapta), deputatul Steve Baker, l-a acuzat pe Boris Johnson de încălcarea "literei şi spiritului legii", potrivit agenţiei Reuters. "Premierul ar fi trebuit să plece de mult timp. Trebuie să ştie că acum iese la iveală adevărul", a subliniat Steve Baker, care până acum a fost un susţinător constant al lui Boris Johnson.
Premierul Boris Johnson a fost amendat recent de Poliţia londoneză în cadrul investigaţiilor privind petreceri organizate în sedii guvernamentale în timpul pandemiei, iar opoziţia laburistă îi cere demisia. Colegii lui Boris Johnson din Partidul Conservator ar prefera amânarea schimbării premierului de teamă să nu genereze instabilitate în contextul conflictului din Ucraina.
Boris Johnson a negat iniţial că ar fi fost încălcate regulile antiepidemice, iar ulterior a argumentat că nu şi-a dat seama că s-a întâmplat acest lucru. Oficlaii de la Downing Street au negat că Boris Johnson ar fi indus în eroare Parlamentul în mod intenţionat.
Numeroşi consilieri ai premierului Boris Johnson au demisionat în februarie pe fondul presiunilor politice apărute din cauza petrecerilor organizate în 2020 şi 2021 în birouri guvernamentale prin încălcarea normelor antiepidemice. Pe fondul criticilor, Boris Johnson a declarat în februarie, în Camera Comunelor, că regretă situaţia generată de petrecerile organizate în birouri guvernamentale în pofida restricţiilor, subliniind, în contextul apariţiei concluziilor unui raport oficial, că va trage învăţăminte de pe urma erorilor. Premierul afirma atunci că aştepta concluziile anchetei Poliţiei din Londra.
Un raport oficial elaborat de Susan Gray, secretar adjunct al Biroului Cabinetului britanic, a stabilit că Guvernul Boris Johnson "a eşuat în mod grav" în respectarea normelor. "Este vorba despre eşecuri în materie de conducere şi de erori de judecată. În contextul pandemiei, când Guvernul le cerea cetăţenilor să accepte restricţii ample, comportamentul de acest fel privind aceste evenimente este greu de justificat", a afirmat Susan Gray, conform Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci