Premierul britanic Boris Johnson a spus că pregătește alte sancțiuni și măsuri în cazul în care Rusia va ataca Ucraina.
Într-un articol apărut în publicaţia The Times, premierul Boris Johnson a spus că Marea Britanie are în vedere desfăşurarea de avioane de luptă Royal Air Force Typhoon şi nave de război ale marinei regale pentru a proteja Europa de sud-est, informează Reuters, citat de Agerpres.
Boris Johnson a mai spus că ministrul apărării Ben Wallace şi şefa diplomaţiei britanice Liz Truss se vor deplasa în curând la Moscova. Comentariile sale sunt făcute pe fondul avertismentelor date de oficiali americani, care estimează că un atac al Rusiei asupra Ucrainei ar putea avea loc în următoarele zile sau săptămâni. Rusia a deplasat aproximativ 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, dar neagă că plănuieşte o invazie.
'Sancţiuni britanice şi alte măsuri vor fi pregătite pentru orice nou atac rusesc', a scris Boris Johnson.
'Guvernul va cere parlamentului noi puteri pentru a sancţiona o gamă mai largă de persoane şi entităţi ruseşti, inclusiv orice companie care are legături cu statul rus sau care operează într-un sector de importanţă strategică pentru Kremlin'.
'Salut declaraţia Germaniei că Nord Stream 2 va fi reconsiderat în cazul unei incursiuni', a mai scris premierul britanic.
Marea Britanie se pregăteşte, de asemenea, să consolideze grupul de luptă NATO condus de britanici în Estonia, a adăugat premierul Boris Johnson.
VEZI ȘI: Rusia continuă să trimită trupe la graniţa cu Ucraina, potrivit Pentagonului
Apar noi informații despre trupele Kremlinului. Pentagonul a anunţat luni că Rusia continuă să adauge forţe militare de-a lungul graniţei sale cu Ucraina, transmite Agerpres, citând Reuters.
"Chiar şi în cursul weekendului l-am văzut pe domnul Putin sporind capacitatea sa de forţă de-a lungul acelei graniţe cu Ucraina şi în Belarus", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Kirby a spus că, în prezent, niciuna din forţele ruse nu pare să ţintească direct flancul estic al NATO. Sunt peste 100.000 şi numărul lor continuă să crească, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. El a adăugat că, în acest moment, nu există trupe americane suplimentare care să fi primit ordin de pregătire în vederea desfăşurării.
SUA şi Germania acţionează concertat în faţa agresiunilor Rusiei în Europa, a declarat luni preşedintele american Joe Biden, care l-a primit pentru prima dată la Casa Albă pe cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.
Acţionăm împreună pentru a preveni în continuare agresiunile ruse în Europa şi pentru a face faţă provocărilor prezentate de China, a adăugat preşedintele american în Biroul Oval de la Casa Albă.
Germania este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii, a subliniat Joe Biden, alături de cancelarul german.
Olaf Scholz a provocat preocupări în ultimele săptămâni prin refuzul de a livra arme Ucrainei şi prin menţinerea suspansului privind situaţia controversatului gazoduct Nord Stream 2, înainte de a accepta să-l includă pe lista posibilelor represalii în cazul unui atac rusesc.
Suntem aliaţi apropiaţi şi acţionăm într-o manieră coordonată şi unită atunci când este vorba de a răspunde la crizele actuale, a declarat, la rândul său, cancelarul german, precizând că Rusia va plăti un preţ foarte mare în cazul unei invazii a Ucrainei.
Germania va trimite 350 de soldaţi suplimentari în Lituania, în cadrul unei operaţiuni a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în condiţiile tensiunilor între Rusia şi Ucraina, a anunţat luni ministrul german al apărării.
"Armata germană trimite 350 de soldaţi suplimentari grupului de luptă din Lituania", a declarat Christine Lambrecht în timpul unei deplasări la Münster, în nordul Germaniei. Vom întări astfel contribuţia noastră în termeni de forţe pe flancul estic al NATO şi vom trimite un semnal clar de determinare aliaţilor noştri", a adăugat ea, dând asigurări că pe Germania "se poate conta".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News