Boris Johnson, ”dezlănțuit” la adresa lui Emmanuel Macron: O adevărată pacoste

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Memoriile lui Boris Johnson vor fi publicate săptămâna viitoare.

Boris Johnson, fostul premier britanic, îl ironizează pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și își reglează conturile cu acesta, pe care îl descrie ca fiind o ”adevărată pacoste”, conform unor extrase din memoriile sale publicate luni în The Daily Mail, relatează AFP.

Pe 10 octombrie, fostul lider conservator britanic va publica ”Unleashed” (”Dezlănțuit”), în care povestește experiența sa în politică, inclusiv perioada petrecută în Downing Street din 2019 până în 2022, marcată de negocierile cu Uniunea Europeană privind Brexitul și pandemia COVID-19.

”Deși Macron este fermecător la nivel personal și deși am căzut adesea de acord asupra unor chestiuni importante, el credea cu adevărat în ce spunea când a afirmat că Marea Britanie ar trebui pedepsită” pentru Brexit, scrie Boris Johnson.

El descrie pe larg schimburile sale cu lideri europeni precum fostul cancelar german Angela Merkel sau Emmanuel Macron, al cărui accent când vorbește engleza îl batjocorește.

”În unele subiecte, mă tem că l-am suspectat că este o adevărată pacoste”, spune Johnson despre Macron.

 Ce critici i-a adus șefului din Hexagon

Johnson îl critică pe președintele francez în special pentru atitudinea sa în problema spinoasă a migranților care traversează ilegal Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie din Franța, un subiect foarte sensibil pentru partea britanică.

”Mi s-a părut cel puțin posibil că a folosit problema” și ”a permis discret unui număr suficient de mare de migranți să traverseze” Canalul Mânecii ”pentru a-i înnebuni pe britanici și a submina una dintre cele mai importante mize ale Brexitului, care era recâștigarea controlului asupra granițelor noastre”, scrie Boris Johnson.

Fostul prim-ministru evocă și furia președintelui francez atunci când compania britanică AstraZeneca a dezvoltat unul dintre primele vaccinuri împotriva COVID-19 și se felicită pentru că a făcut ca Franța să sufere un eșec prin încheierea unei alianțe de apărare cu Statele Unite și Australia care a subminat un acord de mai multe miliarde de euro între Paris și Canberra. O alianță ”care avea să fie într-adevăr un upercut pentru francezi”, scrie Johnson.

Johnson a plecat din reședința de pe Downing Street în vara anului 2022, acela fiind momentul din care editorialist pentru tabloidul The Daily Mail, fiind plătit în același timp cu zeci de mii de euro pentru conferințe, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel