Prim-ministrul britanic Boris Johnson l-a comparat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin cu omologul său sârb Slobodan Milosevic, care a murit într-o celulă înainte de încheierea procesului său în faţa justiţiei internaţionale pentru genocid şi crime de război, transmite AFP.
'Există o analogie puternică între comportamentul lui Putin şi ultimii ani ai lui Slobodan Milosevic', a declarat liderul conservator într-un interviu acordat ziarelor La Repubblica, El Pais şi Die Welt. 'Amândoi lideri erau la putere de multă vreme, ambii din ce în ce mai autocraţi, căutând să îşi consolideze poziţia în ţara lor şi au găsit o mare cauză naţionalistă', a spus el.
Premierul Boris Johnson a acuzat miercuri Rusia de 'crimă de război' în Ucraina din cauza armelor folosite împotriva civililor, iar Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis o anchetă. Considerând că ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor, Vladimir Putin a ordonat invadarea ţării la sfârşitul lunii februarie, prezentată ca o operaţiune limitată, menită să protejeze de genocid ucrainenii vorbitori de limbă rusă.
Reamintind că Slobodan Milosevic a exaltat naţionalismul şi nevoia de a-şi 'salva' poporul pentru a justifica represiunea împotriva albanezilor kosovari, Boris Johnson a considerat că există 'un fel de analogie foarte puternică între această greşeală catastrofală şi ceea ce a spus preşedintele rus despre Kiev şi originile religiei, culturii şi civilizaţiei ruse şi obiectivele acesteia în Ucraina'.
Preşedintele Serbiei şi apoi al Republicii Federale Iugoslavia din 1989 până în 2000, Slobodan Milosevic a murit în urma unui atac de cord în 2006 în centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, unde era judecat pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.
După atacul atribuit Rusiei la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina şi Europa, de la Zaporojie, Boris Johnson a mai declarat vineri că are 'impresia că Vladimir Putin a decis (...) să îşi dubleze eforturile' ofensivei sale. 'Nu vede nicio cale de ieşire din fundătura în care se află decât aceea de a continua cu distrugerea, pulverizarea populaţiei nevinovate, în oraşe europene nevinovate', a adăugat el, apreciind că Occidentul mai are încă 'multe de făcut' în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva intereselor ruse, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News