Preşedintelui rus Vladimir Putin nu trebuie să i se permită să repete anexarea Peninsulei Crimeea şi în alte părţi ale Ucrainei, a declarat marţi premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson, transmite DPA.
În mesajul video adresat participanţilor la conferinţa internaţională Platforma Crimeea, găzduită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Johnson a spus că aliaţii vor trebui să sprijine în continuarea Ucraina până când forţele ruse se retrag din 'totalitatea' teritoriului acestei ţări.
Peninsula Crimeea a fost anexată de Federaţia Rusă în 2014 şi Boris Johnson a avertizat că liderul de la Kremlin va căuta să repete procesul în alte părţi ale Ucrainei după începerea invaziei ruse în 24 februarie acest an.
Putin plănuieşte să facă în alte părţi ale Ucrainei - într-adevăr în toată Ucraina - ceea ce a făcut cu Crimeea. El pregăteşte mai multe anexări şi mai multe simulacre de referendumuri, a avertizat liderul britanic.
În faţa asaltului lui Putin noi trebuie să continuăm să le furnizăm prietenilor noştri ucraineni tot sprijinul militar, umanitar, economic şi diplomatic de care au nevoie până când Rusia pune capăt acestui război îngrozitor şi îşi retrage forţele din întreaga Ucraină, a spus el.
Johnson are o relaţie strânsă cu Zelenski şi doreşte să dea noi asigurări administraţiei ucrainene că sprijinul Londrei va continua şi după ce el va părăsi Downing Street, în luna septembrie.
Pe fondul scandalului legat de nerespectarea regulilor în timpul lockdown-ului din perioada pandemiei de COVID-19, Boris Johnson şi-a anunţat demisia în această vară din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit. El asigură interimatul până la 5 septembrie, data când va fi anunţat numele succesorului său, dintre Liz Truss şi Rishi Sunak.
Astfel, Truss este creditată cu 66% din intenţiile de vot, în timp ce Sunak cu 34%.
Ancheta sociologică mai arată că doar 13% dintre conservatori fie încă nu au decis pentru cine vor vota, fie au declarat că nu vor vota deloc.
De la începerea campaniei electorale interne, Liz Truss şi Rishi Sunak au avut opinii divergente mai ales pe subiecte legate de fiscalitate.
În timp ce Truss promite scăderi de impozite, anunţând că va reveni asupra creşterii cotizaţiilor sociale introduse în primăvară pentru a finanţa sistemul public de sănătate, pus la încercare de pandemia de COVID-19, Sunak pledează în special pentru măsuri imediate de stopare a inflaţiei, urmate de o scădere graduală a taxelor până la finalul mandatului viitorului parlament.
Cei doi finalişti au fost desemnaţi în urma unor voturi succesive rezervate doar deputaţilor conservatori. Alegerea succesorului lui Boris Johnson revine tuturor membrilor Partidului Conservator, al căror număr este estimat la aproximativ 200.000. Rezultatul acestui vot prin corespondenţă va fi anunţat pe 5 septembrie.
Până atunci, Boris Johnson - care şi-a anunţat demisia pe fondul scandalului legat de nerespectarea regulilor în timpul lockdown-ului din perioada pandemiei de COVID-19 - asigură interimatul la conducerea guvernului de la Londra.
PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 11% în 2020, cel mai sever declin de la "Îngheţul sever" din 1709, conform datelor istorice din arhiva Băncii Angliei (BoE).
Pe măsură ce mai multe date devin disponibile, statisticienii britanici actualizează estimările privind evoluţia economiei.
Anterior, ONS previzionase un declin al economiei britanice în 2020 de 9,3%, care ar fi fost cel mai semnificativ de la Primul Război Mondial.
Scăderea de 11% în 2020 este cea mai mare din rândul G7 (principalele ţări industrializate din lume), depăşind Spania, care a raportat un recul de 10,8%.
Revizuirea în scădere a datelor din Marea Britanie reflectă contribuţiile mai reduse de la retaileri şi sistemul de sănătate, faţă de previziunile iniţiale.
"Costurile cu care s-a confruntat sistemul de sănătate au fost mai ridicate decât s-a estimat iniţial, ceea ce înseamnă că a fost mai scăzută contribuţia generală la economie", a explicat statisticianul ONS Craig McLaren.
În 2021, economia britanică s-a redresat semnificativ, în noiembrie anul trecut ajungând la nivelul anterior pandemiei. Din cauza inflaţiei ridicate, Banca Angliei se aşteaptă la o recesiune spre finalul acestui an.
Luna viitoare, ONS va publica datele actualizate privind evoluţia PIB-ului Regatului Unit în 2021 şi în primul semestru din 2022, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci