Membrii NATO au două variante: ori fac din oprirea războiului o ”prioritate absolută”, ori nu o fac, dar în această a doua variantă țările membre NATO se vor confrunta cu o „Europa mult mai puțin sigură”.
Guvernul Marii Britanii a anunțat că va cheltui 2,5% din PIB pentru apărare până în 2030, a anunțat Boris Johnson, în timp ce secretarul general al NATO a avertizat că alianța trebuie să facă față lui Vladimir Putin, potrivit Skynews.
Vorbind de la conferința NATO de la Madrid, premierul le-a spus radiodifuzorilor că ”trebuie să investim pe termen lung în capacități vitale precum viitorul aer de luptă, adaptându-ne în același timp la o lume mai periculoasă și mai competitivă”.
”Concluzia logică a investițiilor pe care ne propunem să ne angajăm, aceste decizii, este că vom ajunge la 2,5% din PIB pentru apărare până la sfârșitul deceniului”, a continuat el. Suma echivalează cu alte 55 de miliarde de lire sterline.
Johnson a spus că obiectivele de cheltuieli stabilite de membrii NATO în urmă cu un deceniu - fiecare țară promițând să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare - ”au fost stabilite pentru o eră foarte diferită”.
„Ceea ce spunem este că vrem ca Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, să înceapă acum lucrul la această nouă țintă – și el a fost de acord să facă asta” mai spune Johnson.
”Dacă nu obținem rezultatul corect în Ucraina, Putin va fi în măsură să comită noi acte de agresiune împotriva altor părți ale fostei Uniuni Sovietice, mai mult sau mai puțin cu impunitate, care vor genera și mai multă incertitudine globală, noi șocuri petroliere, noi panici și mai multă suferință economică pentru întreaga lume”, a avertizat el.
Johnson a vorbit după ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că creșterea numărului de trupe al Alianței pe flancul estic a fost pentru a se asigura că președintele Rusiei nu calculează greșit sau nu înțelege greșit disponibilitatea aliaților de a acționa.
”Trăim într-o lume mai periculoasă și într-o lume mai imprevizibilă și trăim într-o lume în care de fapt avem război în Europa cu operațiuni militare la scară largă. Știm, de asemenea, că acest lucru se poate înrăutăți, deoarece dacă acesta devine un război la scară largă între Rusia și NATO, atunci vedem suferințe, moarte, distrugeri la această scară, ceea ce este mult, mult mai rău decât ceea ce vedem în Ucraina”, a mai adăugat Johnson.
În Marea Britanie a existat o dezbatere în curs cu privire la necesitatea majorării cheltuielilor pentru apărare în lumina conflictului din Ucraina.
Secretarul Apărării, Ben Wallace, i-a cerut premierului la începutul acestei săptămâni să mărească cheltuielile pentru forțele armate ale Regatului Unit ca răspuns la război.
Răspunzând cuvintelor premierului, o sursă apropiată dlui Wallace a spus: ”Secretarul apărării a fost întotdeauna clar că, pe măsură ce amenințarea se schimbă, la fel și cheltuielile pentru apărare ar trebui.
”În 2020, premierul a inversat decenii de subinvestiții în apărare și a răspuns pe bună dreptate la pericolul Rusiei continuând să investească în apărare, pentru care secretarul apărării este foarte recunoscător”, mai transmise sursa.
”Putem vedea că munca noastră este întreruptă... Dacă istoria este un ghid, atunci cred că această mare alianță va avea din nou succes.” a mai spius premierul britanic.
Premierul a promis, de asemenea, că va continua să intensifice sprijinul militar pentru Kiev și să sprijine țara ”oricât de dificilă ar fi situația”.
”Este doar logic și corect să sprijinim în continuare Ucraina și, într-adevăr, să continuăm să intensificăm acest sprijin militar”, a continuat el.
Între timp, vorbind tot la summit, președintele american Joe Biden a spus că NATO este mai sigură acum decât înainte de începerea invaziei ruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci