Invadarea Ucrainei de către Rusia ar duce la un eveniment echivalent cu războiul din Cecenia, avertizează Boris Johnson, premierul Marii Britanii.
Publicitate
"Trebuie să transmitem mesajul că invadarea Ucrainei, din perspectivă rusă, va fi dureroasă, violentă şi sângeroasă şi cred că este foarte important ca Rusia să înţeleagă că aceasta ar putea fi o nouă Cecenie, a declarat liderul conservator pentru televiziunile britanice. Ştiu puţin despre aceşti oameni şi cred că se vor lupta", a adăugat el, referindu-se la Ucraina, conform Agerpres.
Republică din Caucazul rus, Cecenia a cunoscut două conflicte sângeroase în anii 1990 şi 2000, între separatişti, apoi islamişti şi armata rusă. Aceste conflicte s-au soldat cu zeci de mii de morţi, iar cel de-al doilea război din Cecenia, din 1999 până în 2009, a fost marcat de abuzuri şi bombardamente asupra oraşului Groznîi.
Regatul Unit, care a furnizat recent rachete către Kiev, acuză Rusia că "încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev", acuzaţii pe care Moscova le califică drept "absurdităţi".
Londra a anunţat luni dimineaţă că va repatria o parte din personalul său diplomatic în Ucraina, în faţa "ameninţării tot mai mari" din Rusia.
Informaţiile sunt foarte clare: există grupuri de luptă ruseşti la graniţele Ucrainei şi toată lumea poate vedea că există un plan de război clar care ar putea duce la capturarea Kievului, a spus Boris Johnson. "Trebuie să facem Kremlinul şi Rusia să înţeleagă că acesta ar fi un dezastru", a subliniat premierul britanic.
Liderul britanic a considerat însă că o invazie rusă nu este "în nici un caz inevitabilă'". '"Cred că bunul simţ poate prevala"', a apreciat el.
Anul trecut, Kremlinul a mutat peste 100.000 de soldați din districtele militare de sud, vest, nord și centru către Ucraina. Aceștia sunt mobilizați în tabere uriașe de-a lungul graniței ruso-ucrainene și în Crimeea ocupată.
Săptămâna trecută, experții militari au privit uimiți Rusia cum, într-un tur de forță logistic, și-a mutat armata din districtul militar de est pentru a se desfășura la granița de vest, la granița cu Ucraina. Trenurile parcurg 7.000 de kilometri, pe legendara rută feroviară transsiberiană, în direcția Ucrainei și țărilor NATO. MAI MULTE IMAGINI ŞI DETALII, AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu