Josep Borrell, șeful diplomaţiei spaniole respinge ideea de migraţie masivă şi afirmă că Europa are nevoie de 'sânge nou'.
Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a respins luni ideea că ţara sa, devenită prima poartă de intrare pe mare a migranţilor în Europa, se confruntă cu o migraţie 'masivă', el afirmând că Europa are nevoie de 'sânge nou', relatează AFP. 'Banalizăm cuvântul 'masiv' în timp ce ar trebui 'să evaluăm lucrurile la adevărata lor valoare, a declarat Josep Borrell în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său iordanian Ayman Safadi.
Peste 600 de migranţi africani au reuşit să intre joi din Maroc în enclava spaniolă Ceuta după ce au luat cu asalt gardul dublu din sârmă ghimpată, într-un mod violent, aruncând cu pietre şi excremente asupra poliţiştilor. 'Acest lucru a şocat opinia publică, ce se teme de natura dezordonată a imigraţiei', a recunoscut ministrul socialist. Însă, '600 de persoane nu este ceva masiv, în comparaţie cu 1,3 milioane' de refugiaţi sirieni găzduiţi în prezent în Iordania, a adăugat el.
Nu este o migraţie masivă
'Nu spun că nu ar trebui să luăm în calcul aceste cifre, însă vorbim, în acest an, despre 20.000 de migranţi pentru o ţară cu mai mult de 40 de milioane de locuitori. Nu este o migraţie masivă', a spus el.
'Evoluţia demografică din Europa arată că, dacă nu vrem să ne transformăm treptat într-un continent locuit de persoane în vârstă, avem nevoie de sânge nou, care nu pare să poată proveni din capacitatea noastră de procreare', a adăugat Josep Borrell.
Spania, principala poartă
Spania a devenit în acest an principala poartă de intrare a migranţilor ilegali în Europa, depăşind Italia. Din luna ianuarie, 20.992 de migranţi ilegali au sosit în Spania pe mare şi 304 au murit în timpul călătoriei, conform datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), actualizate pe 25 iulie.
În acelaşi timp, drumul prin Libia către Italia, principalul rută până de curând, a înregistrat o scădere cu 80% a numărului de migranţi.
Vezi și: Spania, ajutor disperat: Este o problemă a Europei. Necesită soluție
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu