Elena Borundel, artist plastic, și Silviu Stoica, profesor de chitară, au explicat într-un interviu pentru DC News ce înseamnă să fii artist în România şi cum poţi să ajungi la acest statut.
Viaţa de artist plastic în România
"E o viaţă jertfelnică. E greu, dar e frumos." a spus Elena Borundel. "Este un domeniu special în care este nevoie de un impresar artistic care să se ocupe de marketing şi să deschidă o piaţă. Trebuie cineva specializat care să cunoască arta, cred că şi un critic ar putea să facă asta." a completat ea, încercând să explice cum poate un artist român să ajungă să vândă de milioane de dolari pe piaţa externă.
La rândul său, Silviu Stoica a dezvăluit că muzica este, încă, un domeniu care fascinează românul:
"Astăzi, moda (cântatul la chitară - n.r.) este oarecum într-o mişcare browniană, deoarece reperele tradiţionale s-au pierdut, din păcate. Mama chitarei, dacă pot să spun aşa, la esenţă, este chitara clasică, iar originea ei coboară foarte mult în istorie, până pe vremea Sumerului (2500-2000 î.C.). Este prima atestare documentară a harpei. Definirea chitarei ca şi standarde are loc la jumătatea secolului XIX. A fost manufacturată în forma actuală de spaniolul Antonio Torres." a spus profesorul de chitară.
Românii încă vin să ia lecţii de chitară, pentru că "În general, oamenii iubesc muzica şi dedică timp şi pasiune acestui lucru. Există oameni care sacrifică din ceea ce numim timp liber, astăzi, fără vreun target. Pur şi simplu din dragoste pentru artă, pentru muzică în special. Se pierde copilaria! Eu am început studiul la cinci ani şi jumătate şi nu-mi pare rău. Astăzi, dacă aş putea să repet, aş face acelaşi lucru." a precizat Silviu Stoica.
Ce înseamnă pasiunea arta care te poate face vedetă în România şi alte calităţi utile transformării unei pasiuni în mod de viaţă ascultaţi în interviul de mai jos:
VIDEO
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu