Biserica de lemn din localitatea Dobrinăuţi-Hapăi, comuna Vârfu Câmpului, a fost inclusă, recent, pe Lista monumentelor istorice, în baza unui ordin semnat de ministrul Culturii, a declarat luni, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Botoşani, Dănuţ Huţu.
Potrivit acestuia, Ansamblul Bisericii de lemn 'Sfântul Nicolae', care este atestat la sfârşitul secolului al XIV-lea, a fost clasat ca monument istoric de categoria a doua, conform unei evaluări a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Biserica de lemn de la Dobrinăuţi-Hapăi, numită şi 'biserica călătoare', este construită din bârne din lemn de stejar, încheiate la colţuri în coadă de rândunică.
Ea a fost acoperită, la început, cu şindrilă, însă, ulterior, aceasta a fost înlocuită cu tablă zincată. 'Dincolo de criteriul vechimii, la clasarea acestei biserici s-a ţinut cont şi de criteriul unicităţii. Ea are o anumită tipologie. Spre exemplu, pe crucea de pe clopotniţă există o cruce cu semilună. (...) De acum încolo, biserica ar trebui să intre într-un regim de protejare, adică va trebui să fie restaurată. Acum, aşa cum arată, nu este originală. Pe exterior a fost căptuşită cu scândură şi trebuie să treacă printr-un proces de restaurare, atât la exterior, cât şi la interior, la catapeteasmă', a afirmat Huţu.
Nu există o dată certă cu privire la construcţia lăcaşului de cult, însă, potrivit directorului DJC, există şi legende care spun că acesta ar data din timpul lui Ştefan cel Mare. O altă legendă spune că Biserica 'Sfântul Nicolae' ar fi fost construită în anii 1700 pe malul Siretului, pe locul unui vechi cimitir ostăşesc şi că, în 1794, ar fi fost mutată în cătunul Rediu, în care locuiau clăcaşi şi paznici pe islazul boieresc. Ulterior, în iarna anului 1810, după ce ar fi fost devastată de mai multe ori, construcţia ar fi fost mutată, cu ajutorul unor sănii trase de boi, pe actualul amplasament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News