Boza este un fel de braga, cea pe care o cunoaștem noi, românii. Iată cum se prepară varianta turcească.
Ingrediente
1 cană bulgur, spălat în câteva ape
3/4 cană zahăr
1/2 lingură esenţă vanilie
7 g drojdie uscată
1/4 cană apă călduţă
2 linguri zahăr
Cum se prepară
Bulgurul trebuie lăsat peste noapte la înmuiat într-o oală mai mare. Dimineaţa, se completează cu apă şi se fierbe la foc mic până se înmoaie bobițele (aprox. 3 ore - puteţi adăuga suplimentar apă, dacă este nevoie, câte puţin din când în când). Se scoate şi se scurge foarte bine de apă (asemănător spaghetelor, într-o sită specială).
Într-un castron, se amestecă drojdia cu apă călduţă şi cele 2 linguri de zahăr. Se lasă 10 minute. Se toarnă peste bulgur şi se amestecă bine. Se acoperă vasul cu un şervet de pânză sau altă textilă. Se lasă la fermentat cam 3 zile, timp în care se mai amesteca din când în când, scrie gustos.ro.
După aceste 3 zile, se adaugă vanilia şi zahăr. În timp ce amestecaţi, adăugaţi apă până ce capătă consistenţa dorită (ca de braga). Se ţine la frigider o noapte, înainte de a fi servită. Se poate servi cu scorţişoară presărată deasupra.
Vezi și: Pui turcesc și cartofi cu rozmarin. Rețeta cu care nu dai greș în fața musafirilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News