Bradul de Crăciun, motiv de nemulțumire în Damasc. Sute de creștini au ieșit în stradă

FOTO: captura X
FOTO: captura X

”Cerem drepturile creștinilor”, s-a auzit de pe străzile capitalei siriene Damasc.

Publicitate

Creștinii din Damasc au ieșit, marți, în stradă pentru a protesta față de incendierea unui brad de Crăciun lângă Hama, în centrul Siriei, a constatat un jurnalist al agenției France Presse.

”Cerem drepturile creștinilor”, au scandat la unison manifestanții defilând pe străzile Damascului, spre sediul patriarhiei ortodoxe, la Bab Charqi.



Plecați spontan din diferite cartiere, ei s-au adunat pentru a-și exprima nemulțumirea și temerile la mai bine de două săptămâni după preluarea puterii de către o coaliție armată condusă de islamiștii care l-au detronat pe Bashar al-Assad.

Președintele înlăturat pretindea a fi protectorul minorităților într-o țară cu majoritate sunită.

”Ieșim în stradă pentru că există mult sectarism, nedreptate împotriva creștinilor, sub acoperirea unor cazuri izolate”, a declarat Georges pentru AFP. ”Dacă nu suntem lăsați să ne trăim credința creștină în țara noastră, așa cum a fost cazul, atunci locul nostru nu mai este aici”, a adăugat el.



Unii dintre ei purtau cruci de lemn, alții fluturau drapelul cu trei stele al independenței siriene, adoptat de noile autorități.

Luptătorii masați, vinovați de incendierea bradului de Crăciun

Aceste manifestații au izbucnit după difuzarea pe rețelele sociale a unei înregistrări video în care luptători mascați au dat foc bradului de Crăciun în orașul predominant creștin ortodox Souqaylabiya, în apropiere de Hama.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, luptătorii erau străini proveniți din grupul jihadist Ansar al-tawhid.

Într-un alt videoclip care a devenit viral pe rețelele sociale, un responsabil religios din grupul islamist radical de guvernământ Hayat Tahrir al-Sham (HTS) la putere este văzut adresându-se locuitorilor din localitate, afirmând că autorii acestui act ”nu erau sirieni” și promițând aceștia că vor fi pedepsiți.

”Pomul va fi pus la loc și luminat până mâine dimineață”, a asigurat el, alături de preoți și în uralele locuitorilor care au scandat sloganuri creștine.

Unificarea țării fragmentate de ani de război sângeros și unde există multe facțiuni cu credințe divergente și numeroase minorități religioase rămâne o provocare pentru HTS.

Această fostă ramură a organizației Al-Qaida, care susține că a renunțat la jihadism și a adoptat un discurs mai moderat, știe că este urmărită pentru modul în care va trata minoritățile creștine, în special alauiții și kurzii.

HTS se confruntă, totuși, cu prezența a numeroși luptători străini, în mare parte din Asia Centrală, care au intrat în rândurile sale ori ale altor facțiuni islamiste și jihadiste în timpul conflictului de după 2011 și continuă să reprezinte o provocare majoră pentru organizație, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel