”Bradul” Pavlova, forma reinventată a celebrei și delicioasei prăjituri cu bezea, frișcă și fructe.
Pavlova este un desert popular din bezea, acoperit cu frișcă și fructe proaspete. Originară din Australia sau Noua Zeelandă, ambele țări susținându-și ”paternitatea”, prăjitura a fost numită după celebra balerină rusă Anna Pavlova.
Iată rețeta prăjiturii pe care o puteți avea ca piesă centrală pe masa de Crăciun, mai ales dacă o faceți sub formă de brad.
Bezea - ”blatul” prăjiturii
6 albușuri de ou
1 1/2 cană (300 g) zahăr granulat
1 lingură amidon de porumb
1 linguriță oțet alb
1 linguriță esență de vanilie
Frișca
1 cană (240 ml) smântână pentru frișcă
1-2 linguri zahăr pudră (opțional)
1 linguriță esență de vanilie (opțional)
Decor
Fructe proaspete: zmeură, afine, căpșuni, kiwi sau mango.
Preîncălziți cuptorul la 150 grade Celsius și pregătiți tava cu hârtie de copt, pe care veți marca ”blaturile” de bezea. Având în vedere că prăjitura va avea forma unui brad, veți face bezeaua în diametre diferite (17,5 cm, 15 cm, 12 cm, 9,5 cm, 7,5 cm și 4,5 cm)
Într-un bol mare, separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile la viteză medie până când încep să se formeze vârfuri moi.
Adăugați treptat zahărul, lingură cu lingură, în timp ce continuați să bateți albușurile. până se obține o spumă lucioasă și stabilă, acest proces poate dura aproximativ 10 minute.
Cerneți amidonul de porumb deasupra bezelei, adăugați oțetul și esența de vanilie. Împăturiți ușor ingredientele în bezea cu o spatulă, având grijă să nu pierdeți aerul din compoziție.
Formați bezeaua pe cercurile trasat pe hârtia de copt, ridicând marginile pentru a forma o mică depresiune în mijloc, care va ține frișca și fructele.
Coaceți bezeaua timp de 60-70 de minute, sau până când devine crocantă la exterior și ușor cremoasă la interior. Opriți cuptorul și lăsați bezeaua să se răcească complet în cuptor, cu ușa întredeschisă.
Bateți smântâna pentru frișcă cu zahărul pudră și esența de vanilie până când formează vârfuri moi.
”Bradul” Pavlova se asamblează punând frișca și fructele pe fiecare blat de bezea, înainte de servire și, în mod ideal, în aproprierea locului unde va fi servit. De asemenea, pentru o mai bună fixare a prăjiturii, puneți puțină frișcă și între farfurie și primul strat de bezea.
Frișca se pune pe blaturile ”bradului” cu ajutorul unui poș cu vârf stelat, fiind mult mai potrivită astfel, decât cu lingura, având în vedere fragilitatea blaturilor de bezea.
Între blaturile de bezea se pun fructele tăiate bucăți, așezate în așa fel încât, per ansamblu, să pară globurile din bradul de Crăciun.
Operațiunea se repetă până la cel mai mic blat, iar pentru vârful bradului realizați o stea din mango.
Puneți frunze proaspete de mentă, iar pentru un aspect și mai festiv pudrați pe deasupra cu zahăr pudră, ca o ninsoare fină.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu