Dr. Beatrice Dragomir Anghel, medic specialist radioterapeut la Centrul Oncologic Sanador a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, că Brahiterapia este curativă, cu o bună speranță de viață în numeroase tipuri de cancer și că tratamentul, în sine, nu e greu de suportat și nici nu durează mult. Important este, de asemenea, și confortul pacientului.
Pacienții care fac chimioterapie sau imunoterapie, merg regulat la ședințe de tratament, în unele cazuri chiar mai mult decât săptămânal, și asta luni de zile la rând. Brahiterapia are, însă, un mare avantaj. Ședințele sunt mult mai rare și durează, în unele cazuri, mult mai puțin.
„E foarte diferit. Spre exemplu, pentru un endometru postoperator este destul de simplu, durează undeva la maximum 15 minute inserția în sine, tomograful pentru vizualizare undeva la încă 15 minute, în maximum o oră cred că pacienta poate pleca, din momentul în care a intrat în centrul de tratament. În cazul prostatei (cancerului de prostată, n.r.) clar, între o oră și jumătate și două ore și jumătate, depinde de gradul de dificultate al implantului. Pentru HDR (tipul de brahiterapie folosit în cancerele ginecologice, n.r.), în care aplicăm catetere și pacientul este doar iradiat în momentul în care este singur în sală și sub anestezie generală, timpul de desfășurare este mult mai îndelungat, undeva la trei ore și jumătate, asta vorbesc și despre timpii pe care pot să îi stăpânesc eu. Ulterior sunt sigură că lucrurile se îmbunătățesc, probabil la nivelul minutelor, dar în principiu este mult mai solicitantă", a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, Dr. Beatrice Dragomir Anghel.
„În centrele unde am efecuat eu până acum Brahiterapie toate au fost ambulatorii. Adică pacientul vine, îi efectuează procedura și apoi merge acasă", a continuat medicul specialist de la Sanador.
După acest tratament, pacientul revine la controale, „în mod special la prima lună, după primul tratament, este un consult de reevaluare, în care – v-am spus – se face și tomograful acela de reevaluare pentru semințele radioactive sau pentru reevaluarea efectelor secundare. Și discuții, întrebări generale legate de tratamentul pe care l-au avut și pașii următori în conduită terapeutică".
Pe lângă faptul că acest tip de terapie are o durată mai scurtă, și numărul de ședințe de tratament este mult mai mic.
„Dacă este o combinație de tratamente, radioterapie externă și brahiterapie, pentru endometru poate sunt doar două fracții (ședințe de terapie, n.r.), pentru cancere ginecologice tip col uterin – 3 fracții, pentru prostată cu semințe radioactive – o singură dată implantezi toate semințele respective, pentru prostată local avansată, acum, în medicina bazată pe dovezi științifice, există o singură fracție, anterior sau după radioterapia externă. Deci, prostata HDR este doar o singură fracție momentan. Dar vorbim de foarte multe variații, dacă pacientul este pentru o terapie de salvare, dacă este o terapie pentru un cancer foarte timpuriu sau local avansat, deci este o foarte mare diversitate, dar în principiu cam astea ar fi numerele în Brahiterapie", a detaliat Dr. Beatrice Dragomir Anghel.
Dar care sunt rezultatele acestui tip de tratament? Se poate vorbi de vindecare în cancer folosind brahiterapia?
„Da!", spune ferm medicul. „Absolut! Pentru cancer local avansat, cancerul de col uterin, într-adevăr vorbim de studii retrospective dar și prospective, care sunt la momentul actual. (...) E clar stadializat, dar vorbim de tratamente curative, da! Și cu supraviețuire bună! (...) Și morbiditatea este mult mai mică. Acum, da, trebuie să particularizăm. Probabil, pentru cancerul de prostată, pacientul va avea implantul respectiv și va fi urmărit pentru 10 ani, de exemplu. E normal, mergea și la urolog pentru vizitele respective. Dar, da, prostata este pe loc, poate incontinența urinară este mult mai mică, poate calitatea sexuală este superioară", arată Dr. Beatrice Dragomir Anghel.
Din păcate, însă, Brahiterapia nu este foarte cunoscută sau promovată ca metodă de tratament.
„Este un aspect foarte important la care trebuie să lucrăm, educația pacienților, dar și educația colegilor noștri. Îmi doresc foarte mult să dezvoltăm aspectele acestea și să oferim pacienților cifre, dacă nu opțiuni. Ar trebui să le fie oferită pacienților șansa de a cunoaște că există opțiuni, și în mod special că Brahiterapia este una dintre formele curative și cu rezultate foarte bune".
Problema e, arată medicul, că tehnicile moderne se lovesc de o rezistență din partea sistemului, care e manifestată în general față de ceva nou. „E ca și tehnica pe care o știi de atâția ani, e foarte greu să treci de la a ști că ai un cancer pe care-l scoți. Da, vom recomanda întotdeauna pacienților să meargă către intervenție chirurgicală dacă este necesară, dar sunt și cazuri în care pacientul are peste 70 de ani, nu-și dorește chirurgia și atunci ar trebui să le fie oferită și posibilitatea aceasta și automat să fie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate" a explicat ea.
Sunt proceduri pentru care anestezia nu este decontată, or asta ar trebui schimbat întrucât pacientul trebuie să poate face tratamente în condiții civilizate. „E nevoie de un management sănătos în care să se specifice clar că pacientul trebuie să nu sufere, sunt niște condiții de bază. Să nu sufere, timpul implantului să fie cât mai scurt, și automat dacă ai confortul pacientului și treaba de partea cealaltă se face foarte bine. (Asta se întâmplă) probabil și pentru că nici nu există comunicare la un alt nivel. Mă bucur foarte mult că în Centrul Oncologic Sanador s-au discutat aceste aspecte și că nu se va face rabat de la ele, ceea ce este excelent"a punctat Dr. Beatrice Dragomir Anghel.
Evident și în Brahiterapie, cu cât cancerul este depistat mai repede, cu atât mai bine. Ce investigații medicale recomandă medicul să facem, în funcție de sex și vârstă, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu