Conducerea Biroului Vamal de Frontieră Brăila a reclamat miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, lipsa de personal care îngreunează activitatea instituţiei şi face dificilă respectarea drepturilor salariaţilor în ceea ce priveşte concediul şi recuperarea orelor suplimentare.
Potrivit informaţiilor furnizate de şeful Biroului Vamal de Frontieră, Dumitrel Ştefan, instituţia are prevăzut în statul de funcţii 16 posturi, dintre care unul reprezintă post de conducere şi altul funcţie contractuală, motiv pentru care numărul lucrătorilor vamali operativi este mai mic, insuficient pentru a face faţă volumului mare de muncă.
'Compartimentul de supraveghere şi control vamal are şase lucrători operativi care asigură activitatea celor patru ture de serviciu şi activitatea în sectorul vămuire colete externe, exercitând atribuţii de accept declaraţii vamale, analiză de risc, decizie de control, control fizic, control documentar, liber de vamă, supraveghere vamală, îndeplinind totodată şi obligaţiile de raportare a diverselor situaţii specifice. Cei şase lucrători au şi atribuţii suplimentare, stabilite în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare, conform fişelor de post. Astfel, este foarte dificil să se asigure respectarea drepturilor salariaţilor la concediu şi recuperarea orelor suplimentare, fără a mai vorbi despre situaţii neprevăzute. De asemenea, este foarte greu să se asigure eficienţa activităţilor suplimentare, de foarte multe ori necuantificate', a declarat Dumitrel Ştefan. În raza de competenţă a Biroului Vamal de Frontieră Brăila îşi desfăşoară activitatea aproximativ 16 mii de agenţi economici, care activează în domenii precum confecţii, construcţii nave, reparaţii nave, metalurgie, maşini şi echipamente, producţie mobilier, producţie alimentară şi comerţ.
'Portul Brăila este ultimul port la Dunărea maritimă, respectiv al doilea port cerealier din România. În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a volumului de mărfuri transportate, respectiv creşterea cantităţilor de cereale, animale vii, nutreţuri pentru animale, laminate, cherestea, produse minerale brute, materiale de construcţie, minereuri feroase şi neferoase, combustibili', a mai spus Dumitrel Ştefan. Biroul Vamal de Frontieră Brăila este subordonat la nivel regional Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice şi Direcţiei Regionale Vamale Galaţi şi are ca obiect de activitate asigurarea aplicării unitare şi nediscriminatorii a legislaţiei în domeniul naval şi al produselor accizabile în raza de competenţă, având atribuţii, sarcini şi responsabilităţi generale conform art.7 lit.C din HG 520/2013, cu modificările şi completările de rigoare. 'Complementar, în zilele lucrătoare, după orele 16.30, precum şi în zilele libere, lucrătorii vamali din cadrul compartimentului supraveghere şi control vamal suplimentează activitatea colegilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Zona Liberă Brăila.
Statul de funcţii prevede un număr de patru posturi, postul de conducere fiind vacant, iar dintre cei trei lucrători vamali, unul este promovat temporar pe funcţia de conducere, ceea ce înseamnă că dispune doar de doi lucrători vamali operativi', a explicat Dumitrel Ştefan. În Zona Liberă Brăila operează 58 de agenţi economici care au ca activitate principală depozitarea, comercializarea şi producţia, iar activitatea portuară este asigurată de 11 firme care deservesc navele maritime şi fluviale care operează în zona de competenţă. În primul semestru al anului, Biroul Vamal de Frontieră Brăila a avut încasări totale în valoare de 45.493.579 lei, din care TVA 44.373.499 lei, drepturi de import 1.006.596 lei, accize 56.481 lei şi amenzi contravenţionale încasate 22.500 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu