Lacul Sărat din staţiunea cu acelaşi nume, care are un grad ridicat de salinitate, a îngheţat din cauza temperaturile extrem de scăzute înregistrate în ultimele zile, fiind pentru a patra oară în ultimii ani când suprafaţa acestuia s-a transformat într-un patinoar natural.
Stratul de gheaţă care se formează la suprafaţa lacului are o grosime de 15-20 centimetri. Potrivit specialiştilor, acest fenomen este unul natural şi se întâmplă deoarece, la temperaturi joase, soluţia sărăturată a apei coboară pe fundul lacului şi salinitatea scade la suprafaţă, ceea ce permite îngheţarea apei.
'Îngheţarea Lacului Sărat este un fenomen natural. Asta se întâmplă deoarece iarna, în momentul în care scad temperaturile, scade şi solubilitatea sărurilor minerale în apă. Sărurile minerale se depun pe fundul lacului şi deasupra rămâne o suprafaţă de 15-20 cm cu apă aproape dulce, puţin sălcie. La fundul lacului salinitatea este foarte mare şi acolo apa nu îngheaţă, a explicat, pentru Agerpres, administratorul bazei de tratament şi plajei din Lacu Sărat, Ion Tănase Pentru ca tratamentul cu nămolul sapropelic folosit în ameliorarea reumatismului să nu fie întrerupt, angajaţii bazei balneoclimaterice îl extrag zilnic, făcând copci în gheaţa de la suprafaţa lacului.
Staţiunea Lacul Sărat, cunoscută în întreaga lume ca un izvor de sănătate şi relaxare, este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila, de care este legată printr-o linie permanentă de tramvai construită încă din anul 1900 şi printr-o linie de autobuz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu