Urmărește emisiunea live


Brain-drain masiv din România. Plecarea specialiștilor devastează societatea

oameni
oameni

Un studiu internațional publicat de platforma europeană Forum Alpbach  relevă o evoluție tragică pentru România. European Alpbach Forum este o platformă politică, socială, culturală și economică, fondată în 1945 , pentru promovarea democrației.

Potrivit datelor centralizate de EAF, România se află în topul țărilor care au exportat gratis specialiști cu înaltă pregătire formați în țară. Pe primul loc se află Polonia, urmată de Germania, iar România ocupă locul al treilea, la nivel european. Dacă în alte țări, plecarea creierelor a fost compensată de imigrație,  România este afectată de o pierdere netă de resursă umană cu pregătire superioară.

Potrivit statisticilor centralizate de EAF, 26.296 de specialiști cu pregătire superioară au părăsit România, începând cu anul 2003, pentru a lucra în alte state occidentale. Din Ungaria au plecat, în același interval, 10.179 persoane, dar au și venit specialiști din România sau Slovacia. Cea mai mică emigrație a specialiștilor se observă în Franța, care a pierdut,într-un deceniu, doar 9585 persoane. Din fenomenul migrației câștigă Marea Britanie, Germania, Blegia, Austria și surprinzător, Cipru.

În topul brain-drain sunt profesorii, urmați de medici, asistentele cu pregătire universitară, fizioterapeuții și dentiștii.

Guvernele încurajează sau ignoră exportul gratuit de specialiști

Banca Mondială a avertizat țările în curs de dezvoltare încă din perioada 2000-2002 cu privire la pierderile de specialiști cu înaltă pregătire. Guvernele statelor mai sărace investesc în educația universitară, de multe ori gratuită, de care profită statele bogate. Dincolo de pierderile directe, fenomenul brain drain reduce capacitatea țărilor  sărace de a recupera decalajele față de țările dezvoltate.

Specialiștii Băncii Mondiale au propus statelor afectate de brain drain să impună compensații materiale pentru cei care pleacă la terminarea studiilor în alte țări. Sau să înlocuiască învățământul superior gratuit cu un sistem de burse oferite de guvern, pentru cei care semnează contracte pe 5-10 ani cu comapnii sau instituții din țara de origine. Niciun guvern din România nu a dorit să abordeze acest subiect. Dimpotrivă, exportul gratuit de specialiști a fost văzut ca o soluție pentru echilibrarea balanței de plăți, cu banii pe care aceștia în trimit rudelor rămase în țară. Sau ca o rezolvare a problemei șomajului, în lipsa unor programe de stimulare a locurilor de muncă înalt calificate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel