Brânză Halloumi, veche de 2.600 de ani, descoperită într-un mormânt egiptean antic / foto

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Într-un mormânt din Egiptul Antic au fost descoperite mai multe bucăți de brânză Halloumi.

Bucăți de brânză halloumi datând de 2.600 de ani, împreună cu o serie de alte artefacte, au fost găsite într-o zonă din Saqqara de către cercetătorii egipteni la ultima expediție a Ministerului Antichităților. Artefactele au fost inscripționate cu o scriere egipteană antică numită Demotic, care se găsește pe piatra Rosetta și datează din timpul dinastiilor egiptene a 26-a și a 27-a (664-404 î.Hr.).

Blocuri mari de brânză halloumi, care se face din lapte de capră și de oaie și are o textură „ațoasă”, au fost găsite în interiorul unor vase mari.

Aceasta aproape că atinge titlul de cea mai veche brânză din lume, deși acel premiu râvnit revine unei bucăți vechi de 3.200 de ani descoperită în 2018. Din păcate, brânza nu este ca vinul sau whisky-ul și nu se îmbunătățește peste ani.

Halloumi a fost populară în zonele mediteraneene de est din secolul al XVI-lea, deși nu este clar când a fost făcută prima astfel de brânză. Egiptenii antici au numit brânza albă „Haram” înainte ca, în perioada coptă, denumirea să fie schimbată în „Haloum”. De aici provine și numele actual halloumi.

Zona în sine a devenit un tezaur de artefacte și morminte egiptene antice începând cu 2018. Misiunea a descoperit un mormânt unic al preotului Wahiti, șapte morminte săpate în stâncă și multe figuri și statui din antichitate. În 2020, echipa de arheologi a descoperit, de asemenea, peste 100 de sicrie din lemn, împreună cu 40 de statui ale zeului Saqqara, scrie IFL Science.

Youtube video image

Descoperire misterioasă în orașele antice mayașe. Niveluri incredibil de ridicate de mercur

Cu mult înaintea venirii conchistadorilor din ținuturile îndepărtate, culturile Maya utilizau pe solul centrelor lor urbane mercur. Nivelurile elementului sunt atât de mari în unele zone, încât cercetătorii sunt sfătuiți să se pregătească pentru a-și salva sănătatea.

„Poluarea cu mercur din mediul înconjurător se găsește de obicei în zonele urbane și peisajele industriale contemporane”, spune Duncan Cook, geoarheolog la Universitatea Catolică Australiană și autor principal al unei analize a moștenirii de mediu a Maya.

Împreună cu o echipă de cercetători din SUA și Marea Britanie, Cook a analizat seturi de date colectate din 10 situri arheologice Maya din perioada clasică și împrejurimile acestora, care au inclus măsurători ale nivelului de mercur din mediu.

O comparație a citirilor din întreaga regiune a identificat șapte dintre situri în care s-a raportat cel puțin o zonă contaminată cu o concentrație de mercur care depășește sau este egală cu valorile de referință moderne pentru nivelurile toxice (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel