Brânză la borcan pentru iarnă? Da, da, ai citit foarte bine. Iată cum se pregătește...
Ingrediente
- brânză
- sare
Cum se pune brânza la borcan
Cașul de oaie, vacă, bivoliţă, capră - sărat sau îndulcit - se dă pe răzătoarea mare sau se sfărâmă cu mâna dacă e mai moale. Dacă este caş proaspăt, fără sare, se lasă la scurs peste noapte, să rămână fără apă, se frământă şi se amestecă cu sare după gust (dacă este dulce nu se păstrează prea bine).
Se îndeasă în borcane de 400-800-1000 g (ideal este cât se mănâncă la 1-2 mese). Se presează bine cu o lingură. Se sterilizează la bain-marie timp de 40-50 de minute din momentul în care a dat apa în clocot. Dacă apa scade, se mai completează cu apă fierbinte, nu rece pentru că se sparg borcanele, scrie pofta-buna.com.
Se acoperă oala şi se lasă să se răcească în apa în care au fiert sau se scot şi se pun între pături, acoperite bine, şi nu se umblă la ele 3-4 zile. Prin metoda aceasta grăsimea din brânză iese la suprafaţă (de aceea e bine să fie brânză grasă) şi formează o peliculă, care nu permite aerului să intre.
Vezi și:Tort de biscuiți. Rețeta preparată de Tily Niculae
BONUS: Gogoșari în sos de muștar: Rețeta
Ingrediente
- gogoșari 1500 g
- zahăr tos 100 g
- muștar classic 100 g
- ulei de floarea soarelui 100 ml
- oțet 100 ml
- sare grunjoasă 1 lingură
- condimente (piper boabe, boabe de muștar, boabe de coriandru, fulgi chilli))
- foi de dafin 3-4 bucăți
Cum se prepară
Gogoșarii se spală, se taie în patru și se curăță de semințe și cotor. Într-un vas mai înalt se adaugă oțetul, sarea, zahărul, uleiul și condimentele și se pun la fiert la foc mic, amestecându-se contiuu până ce clocotește. Apoi, se adaugă sferturile de gogoșar, rând pe rând, se țin la foc mediu cca. 1-2 minute, amestecându-se ușor cu lingura de lemn, apoi se lasă la foc mic cca. 6 minute, până se înmoiae puțin, atât cât să fie crocanți, scrie bucataras.ro.
Apoi se scot gogoșarii, se lasă la răcorit, se pun în borcanele sterilizate, se adaugă sosul, se căpăcesc borcanele și se pun într-un vas adânc pe un strat de ziare sau prosoape de bucătărie, se completează cu apă până la nivelul capacului și se lasă la sterilizat la foc mic cca. 30-40 de minute după ce începe să fiarbă apa. Apoi se lasă borcanele să se răcească în vasul cu apă feirbinte. A doua zi, se etichetează borcanele și se depozitează la rece.
Citește și:
Cum se face zacusca de vinete
Ingrediente
2.5 kg ceapă roşie
3 kg ardei kapia
6 kg vinete
1 l bulion
500 ml ulei
2 foi dafin
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
sare şi piper după gust.
Cum se prepară
Mai întâi de toate coacem vinetele şi ardeii kapia pe plită sau în cuptorul încins, apoi le curăţăm de pielițe şi le lăsăm bine la scurs. Pregătim borcanele şi capacele noi astfel: le spălăm bine cu detergent, le limpezim şi le sterilizăm în cuptor timp de 25 minute la 200 grade, potrivit reteteculinare.com.
Curăţăm ceapa şi o dăm prin maşina de tocat carne sau o tocăm cu robotul de bucătărie. Punem o oală sau un ceaun mare pe foc. Punem ceapa în ceaun, adăugăm puţină sare şi o lăsăm să scadă la foc moderat, amestecând din când în când ca să nu se prindă de fund. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News