În judeţul Braşov, în ceea ce priveşte condiţiile în care unităţile de învăţământ preuniversitar vor începe anul şcolar, lucrurile "stau de la bine spre foarte bine", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, prefectul Marian Rasaliu, care, a menţionat, totuşi, că există şi două cazuri, în mediul rural, unde copiii nu au apă potabilă în şcoală.
Prefectul a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, concluziile verificărilor, efectuate de o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai ISJ, DSP, IPJ, ISU şi Instituţia Prefectului, care au vizat instituţiile de învăţământ din 35 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ, selectate prin sondaj, dar şi în urma unor sesizări. Conform lui Rasaliu, în urma acestor controale au fost aplicate 9 amenzi unor UAT-uri şi una conducerii unei unităţi de învăţământ.
"Principalele deficienţe sunt legate de nefinalizarea lucrărilor de reparaţii, de igienizare, lipsa apei potabile în două unităţi şcolare - ceea ce este foarte grav, dar aici trebuie să semnalez faptul că nici unitatea administrativ teritorială respectivă nu are apă potabilă în comună. (...) Cea mai gravă situaţie este, cred, la Caţa, unde este vorba de lipsa igienei minime. Au fost aplicate avertismente, după acestea colegii de la ISJ şi DSP s-au întors şi au verificat dacă în respectivele şcoli condiţiile corespund pentru începerea anului şcolar, însă lucrurile nu s-au rezolvat aşa cum ar trebui. Pe de altă parte, trebuie ştiu faptul că, în majoritatea lor, şcolile sunt pregătite să primească elevii, iar condiţiile sunt foarte bune. Culmea este că, în zonele cele mai paupere, sărace tradiţional, cele mai defavorizate, şcolile arată foarte bine şi aici mă refer la cele din Săcele, Gârcini, Budila, Tărlungeni.(...)În general, în judeţul Braşov, lucrurile stau de la bine spre foarte bine", a declarat prefectul Marian Rasaliu.
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ariana Bucur, a ridicat problema nefinalizării lucrărilor de extindere, modernizare, la mai multe unităţi de învăţământ din municipiul reşedinţă, nominalizând colegiile Grigore Moisil şi Unirea şi câteva şcoli gimnaziale şi grădiniţe. Ea a precizat că, în condiţiile în care aceste lucrări nu au fost finalizate, procesul de învăţământ din aceste şcoli va fi afectat, menţionând că, în unele dintre acestea, elevii vor fi nevoiţi să înveţe şi după-amiaza şi că s-a solicitat chiar, într-un caz, scurtarea programului, de la 50 de minute a orei de curs la 45 de minute şi de la 10 minute, a pauzei, la 5 minute.
În ceea ce priveşte situaţia de la Caţa, ea a precizat că, deşi containerul cu grupuri sanitare a fost dus acolo în primăvară, nu a fost pus în funcţiune până în prezent, pentru că "primarul localităţii este în conflict cu conducerea unităţii şcolare şi a declarat categoric că nu este interesat de rezolvarea situaţiei"
Din punct de vedere al autorizaţiilor de securitate la incendiu, 103 corpuri de clădire aparţinând unui număr de 66 de unităţi de învăţământ nu deţin astfel de documente, a precizat maiorul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov. Potrivit acestuia, în urma controalelor, au fost aplicate 9 amenzi în cuantum de 10.000 fiecare, unor şcoli atât din mediul rural, cât şi cel urban, unde au fost constatate astfel de probleme.
Conform directorului Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Denisa Secuiu, toate şcolile din judeţ deţin autorizaţii sanitare de funcţionare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu