Pentru acest final de săptămână, cu greu mai găsești locuri de cazare în Brașov, ținând cont că în această perioadă, pe lângă aceste ceremonialuri religioase și militare de excepție este organizat și tradiționalul Oktoberfest.
Credincioşii sunt aşteptaţi, sâmbătă, să o cinstească pe Sfânta Fecioară Maria - Ocrotitoarea oraşului, a cărei Naştere este prăznuită în 8 septembrie, printr-o procesiune militară și religioasă deosebită. Acţiunile dedicate sărbătoririi Sfintei Fecioare Maria – consacrată din 2010 drept protectoarea Braşovului, cu binecuvîntarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - încep de la ora 14.00, cu lansarea unui volum deosebit pentru istoria Națiunii Române și vor continua cu o serie de ceremonialuri militare și religioase.
„Datorită acestor două evenimente importante pentru Brașov, pelerinajul religios dedicat Maicii Domnului și Festivalul Oktoberfest, am reușit să aducem un zâmbet pe chipul colegilor din industria ospitalității, ținând cont că s-au ocupat aproape toate locurile de cazare pentru acest final de săptămână. Este demn de menționat faptul că nici unul dintre aceste evenimente nu este finanțat din bani publici, iar eforturile pentru organizarea acestora sunt exclusiv private, însă aduc o contribuție de excepție turismului brașovean", a precizat comandorul general al Ordinului Sfintei Maria, prof dr. Liviu Pandele.
Astfel, în cadrul manifestărilor dedicate Ocrotitoarei Brașovului încep cu lansarea volumului „Cavalerii lui Dumnezeu", a scriitorului Radu Silviu, o carte care schimbă o serie de lucuri pe care le cunoaștem cu privire la istoria noastră națională. Lansarea va avea loc de la ora 14.00, la Centrul Cultural Reduta. „«Cavalerii lui Dumnezeu» este un roman bine gradat, construit cu rigoare, cu personaje pe care nu le uiți în clipa în care ai terminat de citit. Ochiul scriitorului nu se oprește la aparențele fizice ale personajelor și lucrurilor, ci trece dincolo de ele. Atmosfera romanului, chiar dacă intangibilă, oferă o privire reală asupra unui univers inventat în vederea unui scop clar, bine precizat. Cu greu te poți desprinde de paginile lui. Cu lecția bine înțeleasă, însă, cumva, adânc înlăuntrul tău, aștepți o nouă intrigă, un nou pas, o nouă carte. Când reușești asta, ca scriitor, poți spune că ai câștigat războiul, nu doar o bătălie", a precizat scriitoarea și jurnalista Elena Loreta Popa.
Cu ocazia acestei mari sărbători pentru comunitatea brașoveană, și Jandarmeria a pregătit un ceremonial militar de excepție, începând cu ora 16.15 în Piața Unirii, la care vor participa atât jandarmii brașoveni, cât și cei de la inspectoratele din Covasna, Harghita, Sibiu și Alba, precum și un Batalion al Gărzii de Protocol, dar și al Detașamentului Călare din cadrul Direcției Generale a Jandarmeriei București.
Manifestările vor continua, de la ora 17.00, cu slujba de vecernie, care va fi oficiată de un sobor de 31 de preoți, la Biserica „Sf. Treime" din Şcheii Braşovului. Tot aici, va fi organizat, de la ora 17.30, un ceremonial de ridicare a Drapelului în locul unde s-a cântat pentru prima dată Imnul „Deșteaptă-te române".
Procesiunea, organizată cu binecuvântarea ÎPS dr. Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, va avea loc pe traseul - Biserica „Sf. Treime" - Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Piaţa Sfatului Braşov. După intrarea în biserică cu icoana din mozaic în stil bizantin, Maica Domnului Rugătoare, va fi oficiată Litia. Pe drum vor fi mai mute opriri: monumentul Eroilor Neamului Românesc din Piaţa Unirii, Colegiul Naţional Andrei Şaguna, Maternitate, la sediul Asociației Revoluționarilor, unde va fi scos drapelul Revoluției din '89, iar pelerinajul se va încheia cu un Te deum în Catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului". De altfel, în momentul în care procesiunea va ajunge în jurul orei 18.50 la Catedrala din Piața Sfatului, cei aproape 300 de militari prezenți vor da onorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu