Braşov: Peste 200 de piese care au decorat mesele regale de la Castelul Peleş, într-o expoziţie la Casa Mureşenilor

Peste 200 de piese care au decorat mesele regale de la Castelul Peleş din Sinaia, reşedinţa de vară a familiei regale, sunt expuse, începând de joi, la muzeul Casa Mureşenilor din Braşov.

Conform organizatorilor, expoziţia "Artă şi ceremonial la mesele regale" propune vizitatorilor o călătorie captivantă în viaţa cotidiană a familiilor regale din România în perioada 1866-1930 şi conţine 246 de bunuri culturale de o valoare artistică deosebită din colecţiile Muzeului Naţional Peleş.

În sălile Casei Mureşenilor sunt expuse servicii de ceai şi cafea din porţelan sau argint, realizate în ateliere celebre din China, Franţa şi Anglia, platouri decorative din porţelan, servicii de masă concepute la ateliere ca Rosenthal şi Meisen din Germania, pahare din cristal de Bohemia cu monograma regală, bomboniere din argint realizate la atelierele din Glasgow sau Berlin, garnituri de tacâmuri din argint produse în Frankfurt, Berlin şi Meissen (Germania), sfeşnice, solniţe, fructiere, frapieră, vas pentru răcit untul etc.

"Deschidem astăzi, la Braşov, cea mai valoroasă expoziţie din acest an. Acum câţiva ani, colegii noştri de la Muzeul Naţional Peleş au inaugurat seria expoziţiilor itinerante prin ţară 'Artă şi ceremonial la mesele regale' şi astăzi a sosit timpul ca această expoziţie extrem de valoroasă să fie văzută şi de publicul braşovean, respectiv de turiştii români şi străini care vor fi, în următoarele două luni, în oraşul nostru", a declarat, cu prilejul vernisării expoziţiei, directorul Casei Mureşenilor, Valer Rus.

Expoziţia "Artă şi ceremonial la mesele regale" va fi deschisă în perioada 18 iulie - 7 septembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel