Braşov:Primarul George Scripcaru a anunţat suspendarea realizării drumului forestier Goriţa; proiectul este criticat de USR

Proiectul privind realizarea drumului forestier "Goriţa", criticat de organizaţii ale societăţii civile şi reprezentanţii USR Braşov, a fost suspendat până după organizarea unor dezbateri publice de către Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, beneficiarul investiţiei, a anunţat vineri, în şedinţa Consiliului Local Braşov, primarul George Scripcaru, scrie Agerpres.

El a anunţat această decizie în contextul în care senatorul USR, Allen Coliban, prezent la şedinţa legislativului local, a cerut suspendarea implementării proiectului, menţionând că a decis o amânare a respectivului proiect, care ar urma să fie implementat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, pentru "a nu mai exista discuţii, în această perioadă, pe care mulţi o speculează electoral".

"Am decis să suspend implementarea acestui proiect, procedura după această informare de astăzi şi discuţiile în spaţiul public şi voi solicita consultanţă de specialitate neutră, pentru că, fiecare, văd că e cu a lui, şi voi veni în urma acestei analize cu un proiect de hotărâre, pentru că tot Consiliul Local a aprobat acest proiect cu toate detaliile de specialitate, faţă de această situaţie", a precizat primarul Braşovului.

În cadrul şedinţei, un fost consilier local a acuzat principalii contestatari ai proiectului de ipocrizie, arătând că proiectantul drumului este membru al USR.

În replică, ulterior, senatorul USR Allen Coliban a comentat că, într-adevăr, proiectantul este membru al formaţiunii de 1 an de zile, menţionând că persoana respectivă a dobândit această calitate "la mult timp după ce a proiectat acest drum".

"Traseul este impus de amenajişti, nu ţine de proiectant, oportunitatea nu ţine de proiectant şi între timp nu mai lucrează... lucrează acum la ICAS", a spus Coliban.

Potrivit acestuia, în cadrul şedinţei CL Braşov "a fost evitată o dezbatere pe acest subiect", iar modul în care aceasta a fost condusă i-a amintit "de felul în care PSD-ALDE ne tratează în Parlament de aproape 3 ani de zile".

"Noi nu am minţit. Sunt 15 hectare de pădure care urmează să fie eliminate. Raportate la suprafaţa totală de spaţii verzi a Braşovului, de 146 de hectare, reprezintă 10%. Vorbim de un culoar de defrişare de 13,7 metri. Ce este bine de înţeles: primarul a spus că are nevoie de mai multe consultări, însă nu a confirmat că va fi prezent la dezbatere, nu ne-a pus la dispoziţie o sală, prin urmare mă îndoiesc că doreşte cu adevărat dezbateri publice. Specialiştii silvici spun că această zonă a fost accesibilizată cu finanţare europeană în 2014-2015. Prin urmare, aştept răspuns de ce acest drum este oportun în forma prezentată şi dacă nu cumva vorbim de o dublă finanţare. Vorbim de o durată de amortizare a drumului amenajat de 48 de ani, în condiţiile în care durata de utilizare estimată a acestui drum este de 30 de ani. Toate aceste aspecte eminamente tehnice ar trebui să primească un răspuns", a mai spus Coliban.

Drumul forestier Goriţa ar urma să aibă 11 kilometri, printr-un proiect mai larg, cu fonduri europene, în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru realizarea acestuia fiind necesară scoaterea a 7.500 de metri cubi de lemn. O parte din suprafaţă, aproximativ 5 hectare va fi reîmpădurită după finalizarea lucrărilor, conform conducerii RPLP Kronstadt.

Potrivit acesteia, construirea drumului este necesară pentru accesibilizarea zonei, însă va putea fi utilizat şi în scop de agrement, de către iubitorii naturii.

"Este nevoie de acest drum pentru accesibilizarea fondului forestier - nu poţi să-ţi faci treaba dacă nu poţi să ajungi într-un anumit punct - atât din punct de vedere tehnic, cât şi în caz de calamitate. (...) Este o suprafaţă foarte mare de pădure în care nu poţi ajunge cu utilaje şi în care nu poţi desfăşura anumite activităţi. Ai un incendiu - Doamne fereşte! - şi nu poţi interveni foarte rapid", a declarat, în septembrie, directorul RPLP Kronstadt, Dan Olteanu.a

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel