Un arheolog amator a găsit brăţări dacice din argint la Brașov.
Florin Boşoteanu, preşedintele Asociaţiei Prospectorii Istoriei, a anunţat pe pagina sa de Facebook o descoperire cu valoare istorică excepţională făcută la Braşov de un arheolog amator.
"O descoperire de valoare istorica excepțională, realizată de un arheolog amator: brățări dacice din argint cu reprezentări antropomorfe unice!", a scris acesta, postând și fotografii cu bijuteriile găsite de bărbat.
Brățările au fost găsite la rădăcina unui copac, cu ajutorul unui detector de metale, iar obiectele, care vor fi restaurate şi evaluate de specialişti, au fost predate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov. Cel care le-a găsit poate primi din partea statului, conform legii, până la 45% din valoarea obiectelor găsite.
Florin Boşoteanu a vorbit la RFI despre hobby-ul detecţiei de metale
„E relaxare şi pasiunea unei posibilităţi de a descoperi istoria. Până la urmă, a devenit pasiune. Acum vreo 10 ani, atunci când m-am apucat, a fost în scopul relaxării, al ieşirii în natură. Un motiv al ieşirii în natură a fost să îmi iau un detector şi să nu stau degeaba în natură.”, a spus acesta într-un interviu.
"Din ceea ce cunosc eu, începând cu anul 2012 până acum au fost descoperite tezaure începând cu epoca bronzului, epoca migrațiilor, din perioada dacică și inclusiv din perioada medievală și contemporană, secolul al XIX-lea. (...) Un exemplu este în județul Dâmbovița unde a fost descoperit un tezaur de 980 de monede spaniole, poloneze, turcești, românești de către Florin Băsceanu, un coleg de-al nostru. Un alt exemplu este în județul Bacău, un tezaur monetar din 12 monede romane republicane, Dragoș Băescu descoperitor. În județul Vâlcea au fost descoperite monede turcești de secol XV. Cred că e deja arhicunoscută descoperirea lui Iulian Enache. E vorba de peste 47.000 de monede din argint. E cel mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul României." a mai spus acesta.
Florin Boşoteanu a vorbit și despre recompensa pe care o primește cel care descoperă astfel de obiecte.
"Conform legii pot primi 30% din valoarea estimată de către specialiști a obiectelor descoperite sau maxim 45% dacă este de importanță majoră, dacă este considerat tezaur.", a menționat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News