Brazilia a interzis complet X. Dacă intri pe platformă poți fi amendat cu 8.000 de euro

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Platforma X, cunoscută anterior drept Twitter, a fost interzisă în Brazilia pentru că nu a respectat termenul impus de un judecător al Curții Supreme pentru a desemna un nou reprezentant legal în această țară.

Potrivit BBC, Alexandre de Moraes a ordonat „suspendarea imediată și completă” a platformei de socializare până când aceasta va respecta toate ordinele judecătorești și va plăti amenzile existente. Conflictul a început în aprilie, când judecătorul a dispus suspendarea a zeci de conturi X pentru presupusa răspândire de dezinformare.

Reacționând la decizie, proprietarul X, Elon Musk, a declarat: „Libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrației și un pseudo-judecător neales din Brazilia o distruge din motive politice”.

Ziua și conflictul pentru miliardarul american

Acesta este cel mai recent episod dintr-o serie de conflicte în care a fost implicat Musk. El a avut divergențe cu UE în legătură cu reglementarea platformei X și, la începutul acestei luni, a intrat într-un conflict verbal cu prim-ministrul britanic Keir Starmer.

Șeful agenției de telecomunicații din Brazilia, însărcinată cu suspendarea platformei, a declarat că "va onora decizia" pentru a duce la îndeplinire această sarcină, conform agenției de presă Reuters. Platforma este așteptată să devină inaccesibilă în țară în următoarele 24 de ore.

8.000 de euro dacă accesezi fostul Twitter

Judecătorul Moraes a acordat companiilor precum Apple și Google un termen de cinci zile pentru a elimina X din magazinele de aplicații și pentru a bloca utilizarea acesteia pe sistemele iOS și Android. El a adăugat că persoanele sau companiile care folosesc mijloace precum VPN-urile (rețele virtuale private) pentru a accesa platforma ar putea fi amendate cu echivalentu a 8.000 de euro.

Conform ordinului judecătoresc, interdicția va rămâne în vigoare până când X va desemna un nou reprezentant legal în țară și va plăti amenzile pentru încălcarea legilor braziliene.

Într-o postare anterioară de pe unul dintre conturile sale oficiale, X a declarat că nu va respecta cerințele: „Curând, ne așteptăm ca judecătorul Alexandre de Moraes să dicteze interdicția X în Brazilia - doar pentru că nu ne-am supus ordinului său ilegal de a-i cenzura pe oponenții politici. Problema fundamentală este că judecătorul ne cere să interzicem propriile legi ale Braziliei. Nu o să facem asta”.

De la ce a pornit totul

Judecătorul Moraes a ordonat blocarea conturilor X acuzate de răspândirea dezinformării - multe dintre acestea fiind susținători ai fostului președinte de dreapta, Jair Bolsonaro - în timp ce sunt investigate. El a menționat că reprezentanții legali ai companiei vor fi trași la răspundere dacă vreun cont va fi reactivat.

Între timp, conturile bancare ale firmei de internet prin satelit Starlink, deținută de Musk, au fost înghețate în Brazilia în urma unui ordin anterior emis de Curtea Supremă a țării, mișcare față de care miliardarul a protestat, spunând că sunt „două companii complet diferite cu acționari diferiți”.

Brazilia, piață importantă pentru Starlink

În 2022, guvernul fostului președinte Bolsonaro a acordat Starlink permisiunea de a opera în Brazilia. Fiind cea mai mare țară din America de Sud, Brazilia și regiunile sale izolate din Amazon reprezintă un potențial imens pentru Starlink, care se specializează în furnizarea de servicii de internet în zone izolate.

Justiția Moraes a câștigat notorietate după deciziile sale de a restricționa platformele de socializare în țară. De asemenea, el îl investighează pe Bolsonaro și pe susținătorii acestuia pentru rolurile lor într-o presupusă tentativă de lovitură de stat din 8 ianuarie anul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel