Brazilia continuă să blocheze aderarea Venezuelei la BRICS

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Există tensiuni între Brazilia și Venezuela.

Venezuela, care intenţiona să adere la BRICS în timpul summitului de la Kazan, în Rusia, a denunţat joi vetoul pe care Brazilia l-a opus intrării sale, denunţând o ”agresiune”, notează AFP.

”Venezuela (...) a avut sprijinul şi susţinerea ţărilor participante la acest summit pentru oficializarea intrării sale”, a explicat Ministerul venezuelean de Externe într-un comunicat.

Dar ”reprezentanţa Ministerului brazilian de Externe (...) a decis să menţină vetoul pe care (fostul preşedinte brazilian de dreapta Jair) Bolsonaro l-a aplicat Venezuelei ani de zile, reproducând astfel ura, excluderea şi intoleranţa promovate de centrele de putere occidentale pentru a împiedica, pentru moment, intrarea Venezuelei în BRICS”, a denunţat acesta.
Foto: Agerpres / Nicolas Maduro (S) - Vladimir Putin (D)

Este ”o acţiune care constituie o agresiune împotriva Venezuelei şi un gest ostil (...) Poporul venezuelean simte indignare şi ruşine în faţa acestei agresiuni inexplicabile şi imorale a Ministerului brazilian de Externe, care menţine cea mai rea dintre politicile lui Jair Bolsonaro împotriva revoluţiei bolivariane”, a mai criticat Ministerul.

Relații tensionate

Relaţiile dintre Brasilia şi Caracas au devenit tensionate în ultimele săptămâni după realegerea contestată în iulie a preşedintelui Nicolas Maduro în Venezuela, unde opoziţia strigă fraudă şi revendică victoria.

Cele două ţări au rupt relaţiile în 2019 în anii Bolsonaro (2019-2022), dar odată cu revenirea la putere a lui Luiz Inacio Lula da Silva (stânga), relaţiile diplomatice au fost reluate la începutul lui 2023.

Lula, care a încercat să fie mediator în criza politică din Venezuela, propunând în zadar noi alegeri, încă nu a recunoscut realegerea lui Maduro.
Foto: Agerpres / Nicolas Maduro (S) - Vladimir Putin (D)

Situaţia s-a tensionat şi mai mult în septembrie când Caracasul a revocat autorizaţia dată Braziliei de a reprezenta Argentina în ţară şi, în special, de a gestiona reşedinţa ambasadei unde s-au refugiat din martie şase responsabili ai opoziţiei venezuelene.

Ministerul brazilian de Externe, care administra reşedinţa ambasadei Argentinei din august şi de la ruperea relaţiilor dintre Venezuela şi Argentina, a reamintit Caracasului ”inviolabilitatea instalaţiilor misiunii diplomatice argentiniene”, înconjurată atunci de poliţie, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel