Brazilia se ”coace”, sub un val neobișnuit de căldură: Temperatura resimțită a înregistrat 52.5˚C în Rio. Cod roșu în peste 3.000 de localități /video

Foto: Pexels
Foto: Pexels

A fost emis cod roșu pentru aproape 3.000 de orașe și localități din Brazilia.

Țara se confruntă cu un val de căldură fără precedent. Recorduri au fost înregistrate în zone precum orașul Rio de Janeiro - unde temperaturile resimțite au atins 52.5 grade Celsius, scrie BBC.

Peste o sută de milioane de persoane au fost afectate de căldura care va dura cel puțin până vineri. Autoritățile au atribuit condițiile meteo fenomenului El Niño și schimbărilor climatice.

Sao Paulo a înregistrat temperaturi medii de 37.3 grade Celsius marți după-amiază, conform Institutului Național de Meteorologie (Inmet).

"Simt că sunt epuizat, este foarte greu", a declarat Riquelme da Silva, în vârstă de 22 de ani, pentru agenția de știri AFP, în timp ce se afla pe străzile din Sao Paulo. "Când ajung acasă, încerc să mă răcoresc cu apă rece, altfel nici măcar nu pot să mă ridic pentru că sunt atât de obosit. Este chiar dificil să adorm."

Dora, o vânzătoare ambulantă în vârstă de 60 de ani, a descris căldura ca fiind "de neîndurat" pentru cei care lucrează în aer liber.

Valul de căldură e cauzat de schimbările climatice și fenomenul El Niño

Institutul Național de Meteorologie a emis alerte roșii pentru o mare parte a țării. Acestea semnalează că temperaturile ar putea depăși cu 5 grade Celsius media obișnuită timp de mai mult de cinci zile și ar putea reprezenta un pericol serios pentru sănătate.

Valul de căldură, care a apărut cu peste o lună înainte de începerea verii în emisfera sudică, a făcut ca consumul de energie al Braziliei să atingă niveluri record, oamenii încercând să se răcorească.

Cercetările efectuate de Inmet săptămâna trecută arată că temperatura medie din țară a fost peste media istorică din iulie până în octombrie. Vremea extremă devine tot mai frecventă și mai intensă în multe locuri din lume din cauza schimbărilor climatice.

Potrivit oamenilor de știință, valurile de căldură devin mai lungi și mai intense în multe locuri și se preconizează că această tendință va continua atâta timp cât țările continuă să elibereze gaze cu efect de seră, care încălzesc planeta.

Între timp, Pământul se află în prezent într-o fază a vremii El Niño, perioadă în care temperaturile globale cresc în mod obișnuit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel