Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, a vorbit despre faleza din orașul omonim.
„În momentul de față, faleza este într-un stadiu avansat al execuției și această asociere de firme care lucrează la acest obiectiv a dat dovadă de înțelepciune și lucrează într-un ritm care mi-a depășit și mie așteptările. Nu s-a pus niciodată problema stagnării lucrărilor pentru negocieri de prețuri sau alte lucruri. Au lucrat într-un ritm extraordinar de bun, ceea ce se dovedește și pe teren, pentru că în momentul de față, de vreo săptămână, au început efectiv să monteze partea finală a investiției, e vorba de granitul D9, care au început să-l monteze dintr-un capăt al falezei, ceea ce înseamnă că este partea finală și lucrurile arată mult peste ceea ce noi am prognozat, iar ei și-au asumat că vor executa.
Eu spun că în toamnă sau iarnă, faleza din Tulcea, într-o proporție de 70-80%, poate fi vizitată. Vom avea luminile, vom avea balustradele, vom avea aproape tot granitul montat pentru că această asociere a avut o premoniție. Au fost foarte rapizi în decizii și o mare parte dintre materialele esențiale și le-au asigurat când au simțit că se va întâmpla ceva din punct de vedere economic. Au fost cu un pas înaintea creșterii prețurilor și asta nu le-a făcut decât bine. Ambele părți și-au adus atât expertiza, cât și disponibilitatea la o muncă susținută astfel încât acest obiectiv să se realizeze. Pot să spun un lucru, o afirmație personală: Dacă nu aveam norocul să avem doi constructori atât de buni, probabil că la momentul acesta vorbeam de probleme destul de importante la derularea acestei investiții, dar Dumnezeu mai are ochi și pentru noi, pentru tulceni, și are grijă să ne dea norocul să avem parte și de constructori de calitate“, a precizat Horia Teodorescu la DCNews.
„Rar auzim așa ceva! E aproape breaking news în România, unde apar de obicei probleme, unde se întârzie proiectele. Acum, cu războiul din Ucraina, fierul-beton a dispărut din lanțul acesta de aprovizionare. Bine, avem și o veste bună, s-a reluat producția în Târgoviște, ceea ce ar putea să-i mai ajute pe ceilalți constructori“, a spus Val Vâlcu.
„Când am spus că au făcut aprovizionarea anticipată, mă refer la fierul-beton care a intrat în piloții forați. L-au luat înainte ca prețurile să o ia razna. La fel s-a întâmplat și cu granitul. A fost o firmă care a anticipat anumite lucruri care s-au întâmplat în piața materialelor de construcții din România“, a adăugat președintele CJ Tulcea.
„Pentru telespectatorii care nu știu, să le spunem că au fost sute de piloni care au fost introduși în albia Dunării pentru a susține noua faleză“, a spus Val Vâlcu.
„Da, faleza a avut un număr destul de important de piloți, de ordinul sutelor. Ei au fost unul lângă celălalt pe aproape 2 kilometri. S-a săpat în albia Dunării, lucrări destul de grele, complicate, care nu puteau fi realizate de orice firmă ținând cont de dotarea care era necesară. Lucrul spectaculos, cred eu, va veni peste 1-2 luni, când parte din faleză va avea și granitul pus astfel încât să vedem care este forma finală a acestei faleze atât de dorite și atât de importante pentru județul Tulcea și pentru România, pentru turismul românesc și turismul deltaic. De altfel, într-un alt interviu spuneam că este poarta de intrare în Delta Dunării și este primul impact al turistului cu Delta Dunării, aici pe faleza din Tulcea.“, a conchis Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci