Semnarea declaraţiei politice de refacere a Uniunii Social Liberale - USL 2.0, are loc vineri, la ora 18,00, la Palatul Parlamentului, Sala I.C. Brătianu, conform www.agerpres.ro .
UPDATE: Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC şi PLR au semnat, vineri, declaraţia politică de constituire a Uniunii Social-Liberal 2.0. Ceremonia de semnare a declarației a fost deschisă de Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD: "Un mesaj pentru cei 7,4 milioane de români care, cu votul lor, au spus că vor să se încheie un regim curd, un regim odios, un regim care a dus România într-o criză economică și morală profundă, un mesaj pentru românii care s-au simțit oprimaţi de guvernul Boc-Băsescu, pentru cei rămaşi în acei ani de tristă amintire fără locurile de muncă, pentru cei care la alegerile din 2012 au votat cel mai de succes proiect politic pe care l-a avut România: USL. Suntem azi aici pentru a garanta că obiectivele programului social şi economic al USL continuă. USL s-a oprit pentru puţin timp, dar toate obiectivele au fost continuate de guvernul Ponta. (...) Regret că astăzi Crin Antonescu nu este cu noi", a spus Dragnea.
Un discurs scurt a fost susținut și de către preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu: "Liviu Dragnea La aceste alegeri prezidenţiale, avem un candidat ce are de departe prima şansă să devină preşedintele României. Victor Ponta are nevoie de o forţă politică solidă în spatele lui. Împreună am discutat în aceste zile şi am convenit să refacem USL care să aplice politici orientate către piaţă, să punem în valoare individul, iniţiativa şi creativitatea lui, dar să nu neglijăm reposansabilitatea socială. Formula reprezintă un echilibru foarte bun între politicile liberale şi cele social-democrate şi reprezintă o soluţie pentru viitor".
Au luat cuvântul, totodată, și liderul PC, Daniel Constantin, precum și președintele UNPR, Gabriel Oprea.
În final, înainte de semnarea declaraţiei politice de constituire a Uniunii Social-Liberal 2.0, liderul PSD Victor Ponta a luat şi el cuvântul: "O să vorbesc de multe ori la ora 18:30, dar voi vorbi de fiecare dată despre România, despre lucrurile bune care se întâmplă, despre proiectele importante pentru oameni. Nu o să mă vedeți vreodată atacându-mi adversarii politici cu steagul României în spate, nu o să mă vedeți niciodată făcând campanie electorală pentru o doamnă sau un domn cu steagul României în spate. Mă veți vedea de fiecare dată, vă promit acest lucru, îmi iau acest angajament, vorbim despre România și despre români și mai ales respectând voința românilor. Pe 5 februarie 2011 am fost unul dntre cei care au semnat pactul de înfiinţare al USL. Indiferent ce funcție, unde voi fi, voi fi de fiecare dată mândru că am participat la cel mai important proiect politic pentru România, USL. În această seară sunt încă mai bucuros pentru că în 2010 dl. Traian Băsescu a spus că niciodată nu se va face USL, şi s-a făcut. Azi Klaus Iohannis a spus că USL a murit. Mie mi se pare că suntem foarte vii. Şi asta pentru că USL nu a fost un proiect făcut pentru nişte oameni, pentru ca unul, cinci, zece dintre noi să aibă anumite funcţii. Am avut două promisiuni esenţiale: să punem capăt unui regim politic nu doar al lui Traian Băsescu, ci şi al lui Blaga, Ungureanu, Anastase, Boc, pe care acum îi vedem sperând să revină la putere într-un fel sau altul. Aici le spun tuturor românilor care au crezut în proiectul USL că vom face o Românie puternică, aşa cum am promis".
.......
Partidele semnatare ale convenției sunt PSD și PLR.
De altfel, la începutul acestei săptămâni, liderul PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că protocolul de refacere a USL va fi semnat de PSD şi PLR, dar şi de celelalte formaţiuni componente ale USL înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc, duminică, 16 noiembrie.
De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu e vorba de o refacere simbolică, ci despre una "de substanţă", admițând totodată, că suprapunerea între USL şi noul proiect politic nu va fi "perfectă".
Cât despre Victor Ponta, lider al PSD și candidat la Președinția României, acesta a anunțat în dese ocazii că USL se va reface, inclusiv la scurt timp după închiderea urnelor în primul tur de scrutin pentru Cotroceni. Întrebat de către Oana Stancu, jurnalist Antena 3, dacă este posibil să le dea românilor care au votat împotriva lui Traian Băsescu și care l-au adus la putere ideea de USL, Victor Ponta a explicat cum se va întâmpla acest lucru: "Toți cei care au lucrat la proiectul USL, cu excepția lui Crin Antonescu, toți cei care au reprezentat ideea liberală, cred că vor fi alături de noi, până în 2016, la guvernare. Nu știu ce oameni reprezentativi au mai rămas alături de Klaus Iohannis și PDL. De fapt este PDL, nu este Klaus Iohannis. Marți va fi o ședință și vom discuta".
Legat de același subiect, liderul PSD a făcut o afirmație și joi seară, în platoul de la Antena 3: "Trebuie să refacem USL, iar eu cu un guvern USL voi realiza multe".
Uniunea Social-Liberală, USL, s-a constituit la 5 februarie 2011, între Alianța de Centru Dreapta (compusă din Partidul Național Liberal și Partidul Conservator) și Partidul Social Democrat.
În alegerile locale din 2012, USL a câștigat președinția consiliilor județene în 36 de județe, 1.292 de primării, 12.668 de locuri în consiliile locale și primăria a 5 sectoare din București.
USL a câștigat și alegerile legislative din 9 decembrie 2012, atât pentru Camera Deputaților cu 58,63% cât și pentru Senat, cu 60,03% din voturile exprimate.
La data de 24 februarie 2014 USL-ul s-a destrămat prin ieșirea PNL de la guvernare în urma, printre alte pretexte enumerate, refuzului lui Victor Ponta de a-l numi pe Klaus Johannis ministru de Interne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News