Între 13-15 august, președintele Statelor Unite și câțiva consilieri apropiați au ținut o ședință secretă la baza militară Camp David.
Duminică, întrerupând cel mai popular serial din epocă, Bonanza, Richard Nixon a ținut un discurs televizat care a șocat țările lumii mult mai mult decât i-a impresionat pe americani.
Nixon fusese avertizat de șeful Băncii Federale, Arthur Burns, că Pravda va prezenta decizia drept o dovadă a prăbușirii capitalismului. Nixon nu a ținut seama de sfaturi și a anunțat, în 15 august 1971, decuplarea dolarului de aur. Convertibilitatea monedei americane în aur, la un preț fix de 35 de dolari uncia, impus prin acordurile de la Bretton Woods, a fost denunțată unilateral de SUA.
Valoarea dolarului și cantitatea de bani din piață nu mai erau legate de rezerva de aur din Fort Knox. După o perioadă echivalentă cu cea care a trecut în zilele noastre de la Revoluție, adică 27 de ani, se prăbușea sistemul monetar creat de Keynes pentru societatea globală de după cel de-al doilea război mondial.
Banca Americii, Fed, marea câștigătoare a celor două conflagrații mondiale, era învinsă de comerțul liber și nu mai putea susține dolarul. Importurile din Asia, în special Japonia, după 1965, și factura războiului din Vietnam au făcut inflația să explodeze, iar somajul să urce la cote de neimaginat cu un deceniu în urmă. Dolarul puternic făcea greu de vândut mărfurile americane și profitabile exporturile în SUA. Dacă țările care ”adunau” dolari prin export în America ar fi cerut Fed convertirea acestora în aur, Fort Knox rămânea pustiu, estimau analiștii.
Se pare că picătura care a umplut paharul a fost o solicitare a Marii Britanii, cel mai fidel aliat al Americii, care a cerut schimbarea în aur a 3 miliarde de dolari din Trezorerie, la începutul lunii august 1971.
Denunțarea acordului de la Bretton Woods a fost considerată cea mai mare provocare pentru piețele internaționale, după Criza din 1929. Bursa din New York și economia americană au reacționat bine după decizia lui Nixon, dar economia mondială a intrat într-o perioadă de instabilitate, ba chiar în criză după șocul petrolier din 1973.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu