Noul premier britanic Boris Johnson a anunţat joi un proiect de acordare accelerată a vizelor pentru a atrage 'cele mai bune creiere' şi a permite Marii Britanii 'să continue să fie o superputere ştiinţifică' după Brexit, relatează AFP.
Programat pentru 31 octombrie, Brexitul îi îngrijorează pe cercetătorii care lucrează în Marea Britanie, care îşi pun întrebări în privinţa continuării lucrărilor finanţate de Uniunea Europeană. Potrivit proiectului dezvăluit de Johnson, şi pe care doreşte să-l lanseze încă din acest an, mai multe piste vor fi studiate pentru a facilita acordarea de vize 'celor mai buni oameni de ştiinţă din lume'.
Dispozitivul ar putea să prevadă şi criterii care să asigure aproape automat o viză sau să anuleze plafonul pentru acordarea de vize pentru 'talentele excepţionale' (2.000 de locuri în prezent), au anunţat serviciile sale într-un comunicat. 'Vreau ca Marea Britanie să continue să fie o superputere ştiinţifică mondială şi, în contextul în care părăsim UE, vom susţine ştiinţa şi cercetarea şi vom veghea ca, departe de a pierde, comunitatea ştiinţifică să aibă şansa de a dezvolta şi de a exporta inovarea noastră în lume', a afirmat Boris Johnson, citat în acest comunicat.
Anunţul prim-ministrului 'este poate un pas în direcţia cea bună, dar adevărul dur este că Brexitul este o veste teribilă pentru ştiinţa britanică', a reacţionat John Krebs, cercetător în zoologie la universitatea Oxford, într-un comunicat. 'Ştim că oamenii de ştiinţă din UE au plecat deja, că tinerii talentaţi au decis să nu vină aici şi că oamenii de ştiinţă britanici au fost excluşi din proiecte europene din cauza Brexitului', a subliniat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu