Brexit: PE transmite că, în forma actuală, planul lui Johnson nu poate constitui baza unui acord

Parlamentul European a respins joi ''în forma sa actuală'' planul propus de prim-ministrul britanic Boris Johnson pentru un acord privind termenii ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, au avertizat joi reprezentanţii legislativului UE, potrivit AFP.

Comitetul PE pentru negocierile cu privire la Brexit nu crede că propunerile de ultim moment formulate de guvernul britanic pe 2 octombrie, în forma lor actuală, pot forma baza unui acord faţă de care Parlamentul European şi-ar putea da acordul, indică acest grup, prezidat de eurodeputatul liberal belgian Guy Verhofstadt (Renew Europe).

Planul înaintat de Boris Johnson prevede ca Irlanda de Nord să iasă din uniunea vamală europeană, la fel ca restul Marii Britanii, dar ca această provincie să aplice în continuare regulile europene în privinţa circulaţiei bunurilor, inclusiv a mărfurilor agro-alimentare, cu înfiinţarea unei zone de reglementare pe insula Irlanda, sub rezerva acordului din partea legislativului şi a executivului nord-irlandeze. Propunerile nu tratează adevăratele probleme de soluţionat dacă plasa de siguranţă (irlandeză) va trebui eliminată, şi anume economia întregii insule, respectarea deplină şi integrală a Acordului din Vinerea Mare şi integritatea pieţei unice, adaugă comunicatul PE.

Propunerile Marii Britanii sunt insuficiente şi ne îndepărtează puţin mai mult de angajamentele şi obiective asumate în comun, afirmă eurodeputaţii. Aceştia sunt îngrijoraţi în special de propunerile referitoare la vămi şi la aspectele de reglementare, considerând că orice formă de control şi de verificare în interiorul şi în jurul frontierelor ar însemna sfârşitul schimburilor economice fluide (...) şi ar reprezenta un risc serios pentru procesul de pace.

În acelaşi timp, asemenea controale nu ar fi suficiente pentru a garanta protecţia consumatorilor şi a întreprinderilor din UE în orice circumstanţe, ceea ce ar putea aduce un prejudiciu important pieţei unice a Uniunii, mai spun europarlamentarii. Ei consideră de asemenea inacceptabil ca propunerile britanice să fie reglate în detaliu în cursul perioadei de tranziţie de 14 luni, ceea ce ar obliga Parlamentul European să-şi dea acordul faţă de protocol fără a-i cunoaşte toate implicaţiile. În sfârşit, comitetul din PE critică dreptul de consimţământ oferit Irlandei de Nord din cauza caracterului său incert, provizoriu şi unilateral, reamintind că Adunarea Irlandei de Nord nu s-a întrunit de aproape trei ani, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel