"Am luat notă de acest vot, deşi nu fără regret, şi îl respectăm, pentru că exprimă voinţa majorităţii forţelor politice din Camera Comunelor", a declarat Tajani în plenul PE de la Strasbourg, referitor la votul din Parlamentul Marii Britanii referitor la un acord privind Brexit-ul.
"Va trebui să ne continuăm pregătirile pentru posibilitatea unui Brexit fără acord, gândindu-ne în special la cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie şi la britanicii de pe continent care, mai mult decât oricine, suferă din cauza nesiguranţei şi ar fi primele victime ale unei ieşiri dezordonate", a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în deschiderea dezbaterii de miercuri despre situaţia la zi de după votul de marţi seară din Camera Comunelor de respingere a acordului de Brexit negociat de Theresa May cu UE.
"Am luat notă de acest vot, deşi nu fără regret, şi îl respectăm, pentru că exprimă voinţa majorităţii forţelor politice din Camera Comunelor", a declarat Tajani în plenul PE de la Strasbourg. "Totuşi, acest vot trebuie interpretat corect. Nu putem trece cu vederea faptul că diferite forţe au votat împotriva acordului din motive diametral opuse, unii preocupaţi de 'backstop' (aşa-numită 'plasă de siguranţă'), alţii sperând într-o relaţie mai strânsă cu Uniunea Europeană în viitor prin, de exemplu, rămânerea în uniunea vamală", a mai spus preşedintele PE.
El a precizat că este prea devreme să fie evaluate consecinţele votului de marţi seară, dar a subliniat că "nu suntem, cu siguranţă, într-o situaţie de 'no deal'". "Mai mult decât atât, nu există o majoritate la Westminster nici pentru acel scenariu. Înţelegem că există două majorităţi negative în parlamentul britanic, una împotriva acordului şi cealaltă împotriva posibilităţii unei ieşiri din UE fără un acord, dar nu există o majoritate pozitivă", a spus Tajani.
El şi-a exprimat speranţa că se va începe lucrul la construirea unei majorităţi în favoarea unei soluţii împărtăşite cât de curând posibil şi a spus că abia aşteaptă să afle cum intenţionează să procedeze guvernul britanic. "Noi, în ceea ce ne priveşte, suntem gata să fim ambiţioşi referitor la viitoarea noastră relaţie cu Marea Britanie, în cadrul căreia guvernul britanic să împărtăşească această ambiţie şi să decidă să schimbe liniile roşii pe care şi le-a impus singur", a mai afirmat el.
Tajani a reiterat că Parlamentul European are încredere completă în negociatorul UE, Michel Barnier, care a condus negocierile cu Marea Britanie cu "moderaţie, inteligenţă şi înţelepciune". "Dacă nu este posibil să fim mai ambiţioşi, ne vom confrunta cu un Brexit fără acord. Acesta ar avea, însă, efecte negative în toate privinţele pentru toată lumea", a afirmat Antonio Tajani, caracterizând o ieşire fără acord drept "o catastrofă".
"Cu siguranţă va trebui să ne continuăm pregătirile pentru posibilitatea unui Brexit fără acord, gândindu-ne în special la cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie şi la britanicii de la continent care, mai mult decât oricine, suferă din cauza nesiguranţei şi ar fi primele victime ale unei ieşiri dezordonate", a adăugat el. Preşedintele PE a subliniat că situaţia din Irlanda trebuie să fie în continuare urmărită îndeaproape şi statele UE să fie alături de acest stat. "Trebuie să ne asigurăm că frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda este una flexibilă dar, în acelaşi timp, că interesele sistemului de sănătate, agriculturii şi industriei alimentare europene sunt protejate", a precizat preşedintele PE.
"În final, chiar şi în acest context, trebuie să păstrăm unitatea statelor membre şi a instituţiilor pe care am reuşit să o construim în timpul acestor negocieri lungi şi dificile, arătând că Uniunea, în situaţii dificile, funcţionează bine", a conchis Antonio Tajani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu