Brexit: BCE, avertisment pentru băncile din zona euro

BCE a transmis un nou avertisment pentru băncile europene, cu cât termenul pentru Brexit se apropie.

Băncile din zona euro care operează în Marea Britanie trebuie să fie pregătite pentru Brexit până în luna martie, deoarece orice temeri legate de supervizare trebuie rezolvate în următoarele săptămâni, a afirmat Andrea Enria, preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

'În privinţa grupurilor bancare din zona euro cu operaţiuni în Regatul Unit, ne concentrăm pe managementul riscului, capacitatea de tranzacţionare şi viitoarele activităţi ale sucursalelor lor britanice', a declarat Enria, la un eveniment organizat de Parlamentul European. Aceasta a dat asigurări că majoritatea procedurilor de autorizare pentru relocarea în zona euro a băncilor cu sediul la Londra este finalizată sau va fi în următoarele săptămâni.

Instituţiile financiare cu sediul în Londra trebuie să solicite o licenţă nouă sau să o extindă pe cea actuală pentru a putea oferi servicii bancare în blocul comunitar şi după Brexit. Banca Centrală Europeană discută cu aproximativ 50-60 de firme obţinerea unor licenţe post-Brexit, a anunţat recent instituţia financiară cu sediul la Frankfurt.

Citește și: Brexit. Angela Merkel: "Încă mai e timp"

Mai mult decât o cochilie goală

Băncile care vor acces la Uniunea Europeană după Brexit trebuie să-şi înfiinţeze mai mult decât o cochilie goală în blocul comunitar, a avertizat recent Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de muncă şi al afacerilor din Londra. Marea Britanie va ieşi din UE în luna martie 2019, însă, pentru înfiinţarea unei noi subsidiare bancare, ar putea fi nevoie de 18 luni şi chiar mai mult, având în vedere că trebuie mutat personalul, trebuie pusă la punct tehnologia necesară şi modificate acordurile contractuale cu clienţii din UE.

Băncile cu sediul în Regatul Unit se tem de un 'hard' Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe. Firmele trebuie să ofere explicaţii clare privind alegerile pe care le iau în ceea ce priveşte nivelul viitoarei entităţi, susţine Autoritatea Bancară Europeană, care include supervizori din cele 28 de state membre ale UE şi de la BCE. Marea Britanie urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles privind viitoarele relaţii.

Citește și: Honda închide uzina din Marea Britanie. 3.500 de oameni îşi pierd locul de muncă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel