Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, a transmis un mesaj Marii Britanii în ultima zi ca membru al UE şi a afirmat că speră ca britanicii să se întoarcă rapid în marea familie europeană.
"Se încheie o săptămână emoționantă la Bruxelles, marcată de votarea, în Parlamentul European, a Acordului privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Începând de mâine, Marea Britanie își va pierde cei 73 de Membri ai Parlamentului European. E finalul unei perioade lungi de incertitudine care a debutat odată cu validarea rezultatelor referendumului din iunie 2016, dar începe o perioadă de tranziție care – conform actualelor previziuni – se va încheia la finalul acestui an.
Eram comisar european pentru politică regională când am aflat că britanicii au votat majoritar pentru ieșirea din Uniunea Europeană și am fost cuprinsă de tristețe pentru că toți din Comisia Europeană speram că referendumul nu va trece, că rațiunea va învinge. Din păcate, nu a fost așa, iar primele două lucruri la care m-am gândit au fost ceea ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană într-un scenariu fără precedent, dar și cu cetățenii europeni, în special cu cei români care locuiesc în Marea Britanie. După cum știm, românii reprezintă a doua cea mai mare populație de imigranți din Uniune, după polonezi, numărul lor ridicându-se undeva la aproximativ jumătate de milion.", a scris Corina Creţu pentru CaleaEuropeană.ro.
"Din păcate, ceea ce a fost un scenariu sumbru timp de mai bine de trei ani, a devenit realitate, iar pierderi vor fi atât de partea Marii Britanii, cât și a UE. Pe de-o parte, Uniunea își va pierde unul dintre cei mai mari contribuitori neți și statul care atrăgea cele mai multe investiții, iar pe de alta, este un șoc politic după care Europa își va reveni cu greu. Perioada de incertitudine premergătoare Brexit a inflamat tendințele anti-UE și populismul care au devenit adevărate forțe de mobilizare populară în unele state membre. Însă, Marea Britanie va fi marele perdant prin prisma impactului economic generat de relocarea pe continent a multor companii care operau acolo și, totodată, prin prisma influenței politice pe care o poate exercita la nivel internațional în raport cu UE, SUA și China. Desigur, trebuie să recunoaștem că și Uniunea ar fi fost mult mai relevantă la nivel internațional cu Marea Britanie în componența sa.
Uitându-ne și la impactul în particular asupra cetățenilor români, ar fi de notat câteva aspecte, precum faptul că românii, la fel ca cetățenii celorlalte state membre, nu vor mai beneficia de dreptul automat de a lucra în Marea Britanie, în absența unui statut de rezident; costurile pentru tinerii români care vor dori să studieze în Marea Britanie vor crește, iar posibilitatea de a accesa împrumuturi pentru studii acolo va scădea; și, nu în ultimul rând, România ar putea contribui mai mult cu 150 milioane de euro anual la Bugetul UE, ceea ce ar reprezenta o creștere cu aproximativ 10% față de contribuțiile din prezent.", a mai scris europarlamentarul.
"În orice caz, odată ce Brexit-ul se va fi produs, urmează o etapă la fel de dificilă sau poate mai dificilă decât negocierile pentru retragere și anume, negocierea viitorului parteneriat dintre UE și Regatul Unit, în care componenta comercială va avea un rol semnificativ. Cert este că jumătate de secol de istorie nu poate fi ștearsă cu buretele și sunt convinsă că cele două părți vor ajunge la un acord în interesul ambelor. Personal, nutresc speranța ca Brexit-ul să nu fie un „adio", ci un „la revedere", iar Marea Britanie să revină în marea familie europeană într-un viitor cât mai apropiat.", a conchis Corina Creţu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News