BREXIT. Daciana Sârbu îl contrazice pe Klaus Iohannis: Vor fi consecințe

Europarlamentara Daciana Sârbu susține că rezultatul referendumului din Marea Britanie va afecta România. 

Iată ce a scris europarlamentara Daciana Sârbu, pe Facebook: 
 
"Referendumul din Marea Britanie a avut un rezultat nedorit pentru Romania. Din 2 motive:
 
- Uniunea Europeana devine mai slaba si viitorul proiectului european este pus sub semnul intrebarii. Deja au aparut semnale dinspre partidele extremiste pentru referendumuri in Franta sau Olanda. Chiar daca ele nu vor deveni realitate, se creeaza un sentiment de neliniste si nesiguranta, dar mai ales de neincredere in proiectul nostru comun european
 
- Romanii vor fi in situatia de a pierde o serie de drepturi. 
 
Va trebui sa vedem exact ce drepturi vor fi afectate, si incepand de cand. Presedintele Consiliului, Donald Tusk, a vorbit despre un proces de tranzitie catre iesirea din UE care ar putea dura pana la 7 ani - in orice caz el nu poate dura mai putin de 2 ani.  Va fi important ca institutiile care vor negocia din partea Romaniei sa aiba un mandat ferm si sa protejeze drepturile romanilor care se afla acolo. E important de spus ca romanii ar fi avut de pierdut o serie de drepturi si in cazul in care referendumul ar fi avut rezultatul opus, din cauza acordului incheiat de guvernul britanic cu Consiliul UE. Insa acele negocieri nu erau finale - ele urmau sa fie implementate de Comisie si votate, cel putin partial, de Parlament. In Parlament am fi putut avea sansa de a ne opune unor prevederi, precum ajustarea alocatiilor pentru copii, de exemplu. Un mare semn de intrebare este in ce masura alte state membre vor dori sa aplice o parte dintre prevederile negociate de David Cameron, precum ajustarea unor beneficii acordate migrantilor.
 
Am avut cateva discutii in Comisia pentru afaceri constitutionale pe marginea acestui acord, si sunt multe necunoscute in privinta sa. Chiar daca acel acord era creat pentru Marea Britanie, unele prevederi urmau - cel putin teoretic - sa se aplice in toate statele membre. Chiar daca acum acel acord isi pierde valabilitatea, exista state membre care ar putea sa doreasca aplicarea de acorduri similare. Ramane de vazut cum se vor purta discutiile in Consiliu. Oricum, Romania are nevoie de o foarte puternica reprezentare si de un mandat foarte clar in aceasta chestiune. E nevoie de lideri puternici, si de o viziune clara a intregii clase politice din Romania cu privire la ce vrem si la ce avem de facut. Luni vom avea o sedinta speciala a Comisiei de afaceri constitutionale pentru a discuta acest subiect". 
 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel