Guy Verhofstadt a precizat că PE nu va da undă verde acordului cu Londra dacă drepturile cetăţenilor UE din Regatul Unit nu sunt garantate.
Parlamentul European (PE) nu va da undă verde acordului cu Londra privind Brexit-ul dacă drepturile cetăţenilor Uniunii Europene, în particular drepturile studenţilor, care trăiesc în Regatul Unit nu sunt garantate, a declarat miercuri, la Bucureşti, liderul grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt. Verhofstadt, negociatorul-şef al PE în dosarul Brexit, a făcut acest comentariu în răspunsul său la o întrebare adresată în dezbaterea 'Tinerii în dialog cu Parlamentul European', găzduită miercuri de Aula Magna a Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.
Pe de altă parte, Verhofstadt s-a referit la viitorul Europei şi importanţa sa pentru tineri, în special pentru studenţi. În opinia sa, este nevoie ca programul Erasmus să continue în actuala formă, întrucât 'studenţii nu pot fi victime' ale Brexit-ului. La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a subliniat că Europa înseamnă în primul rând libertate, o adevărată 'cheie către viaţa noastră'.
Europa este singurul continent fără pedeapsa capitală. Europa este viaţa noastră, apărarea noastră. Trebuie să concurăm la nivel mondial. A fi european nu este contrar cu a fi român. Eu sunt european pentru că sunt italian (...) Graţie Uniunii Europene trăim în pace, graţie Uniunii Europene în ţara dumneavoastră acum este democraţie după mulţi ani de comunism, a afirmat Tajani. El a evidenţiat nevoia de viziune pentru continuarea procesului de integrare europeană, dar a insistat că 'a schimba Europa nu înseamnă a o distruge'.
O luptă deosebit de dificilă
Negociatorii britanici şi europeni au încheiat săptămâna trecută acordul care stabileşte termenii retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE la 29 martie 2019. Acordul mai trebuie însă ratificat de ambele părţi. Premierul britanic Theresa May are în faţă o luptă deosebit de dificilă pentru a obţine acordul parlamentului de la Londra, mai mulţi miniştri demisionând deja din cauza textului de compromis convenit cu partea britanică.
Una din chestiunile încă în discuţie este durata unei posibile prelungiri a celor 21 de luni ale perioadei de tranziţie care începe în momentul ieşirii efective a Marii Britanii din UE. Potrivit presei britanice, Uniunea Europeană ia în considerare 2022 ca dată finală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News