Brexit fără acord. John Bercow, președintele Camerei Comunelor, avertisment pentru Boris Johnson

Camera Comunelor
Camera Comunelor

John Bercow, președintele Camerei Comunelor, l-a avertizat pe premierul Boris Johnson că Parlamentul va face tot ce este posibil pentru a împiedica o tentativă ilegală de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord pe data de 31 octombrie, informează publicația The Guardian.

Alegeri prezidentiale 2024

Președintele Camerei Comunelor a afirmat că este pregătit să permită "o creativitate procedurală suplimentară" dacă va fi necesar pentru a-l împiedica pe Boris Johnson să ignore legea în privința Brexit.

"Dacă până acum am fost oarecum ambiguu, voi fi cât se poate de clar. Singura formă de Brexit pe care o vom avea, oricând va fi asta, va fi un Brexit pe care Camera Comunelor l-a aprobat în mod explicit", a afirmat Bercow, în discursul anual susținut la Centrul Bingham din Londra. Liderul Camerei Comunelor, care și-a anunțat recent retragerea din funcție începând de la sfârșitul lunii octombrie, a subliniat că Johnson trebuie să respecte legea și să ceară o nouă amânare a procesului Brexit.

Bercow a propus și ideea unei constituții scrise care să oprească "ordinele arbitrare și practicile incorecte ale executivului", care ar fi putut preveni criza constituțională provocată de disensiunile pe tema Brexit. Totodată, liderul Camerei Comunelor a afirmat că încercările susținătorilor Brexit, inclusiv Boris Johnson, de a ignora legea pentru o cauză considerată de ei nobilă sunt similare cu "jefuirea unui bănci pe baza principiului că banii furați vor fi donați imediat după unei cauze caritabile".

După ce în ultimele două săptămâni a suferit mai mult înfrângeri pe tema Brexit în Parlament, premierul britanic a luat decizia să suspende legislativul, acțiune criticată de opoziție, care l-a acuzat pe Boris Johnson că încearcă să împiedice încercările parlamentarilor de a examina planurile sale pe tema Brexit.

Ce explicaţii aduce Boris Johnson

Pe de altă parte, Boris Johnson susține că a suspendat Parlamentul pentru a putea prezenta într-o nouă sesiune programul său de îmbunătățire a serviciilor medicale, de ordine publice și alte "priorități ale poporului". Instanța supremă a Scoției a hotărât miercuri că suspendarea nu este legală, judecătorul Colin Sutherland, Lord Carloway, președintele Curții Supreme a Scoției, afirmând că prorogarea a fost decisă "într-o manieră clandestină", deși Guvernul avea la cunoștință faptul că 75 de parlamentari contestau în instanță decizia de suspendare a Parlamentului.

Premierul de la Londra a mai afirmat că toate chestiunile legale privind suspendarea Parlamentului vor fi rezolvate de Curtea Supremă a Marii Britanii, care urmează să ia săptămâna viitoare o decizie. Boris Johnson, noul prim-ministru britanic a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel