Brexit. Irlanda, condiție de sprijin pentru Marea Britanie

Irlanda ar sprijini Marea Britanie dacă aceasta ar cere timp suplimentar pentru ieşirea din UE.

Irlanda ar susţine 'categoric' Marea Britanie dacă aceasta ar cere o extindere a calendarului privind articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană pentru ieşirea din blocul comunitar, a afirmat miercuri ministrul de externe irlandez Simon Coveney, informează Reuters.

Dacă Marea Britanie solicită mai mult timp şi dacă acest lucru este necesar pentru a obţine un acord convenabil, atunci noi am susţine acest lucru, a declarat Coveney pentru postul de radio BBC. Irlanda a susţinut constant încheierea unui acord care ar permite ca provincia Irlanda de Nord, nu şi restul Regatului Unit, să rămână parte a uniunii vamale a UE după Brexit.

Data limită oficială

La 29 martie 2017, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a notificat Consiliului European intenţia sa de a părăsi Uniunea Europeană. Dacă acordul de retragere ratificat nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând de la 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale).

Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.

Două scenarii

Conform executivului UE, ţările membre ar trebui să se pregătească pentru cele două scenarii principale posibile. Dacă acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit şi în Regatul Unit la 1 ianuarie 2021, adică după o perioadă de tranziţie de 21 de luni.

Dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziţie şi dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit şi în Regatul Unit începând cu 30 martie 2019. În acest caz, se vorbeşte despre un scenariu de tipul 'niciun acord' (no deal) sau 'situaţie-limită' (cliff-edge).

Vezi și: Brexit: Marea Britanie amenință că nu plătește factura. Condiție esențială


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel