Brexit, lecția referendumului

O parte însemnată a societății românești a fost mâhnită când unii lideri europeni au criticat referendumul organizat în România, în 2012. Referendumul din Marea Britanie ne permite să înțelegem mai bine poziția occidentalilor. Desigur, magnitudinea celor două procese este alta, dar ceea ce a diferit în primul rând este predictibilitatea.

David Cameron a anunțat încă din 2015, ca temă majoră de campanie electorală, că va organiza o consultare pe tema UE; data referendumului a fost fixată cu peste un an de zile înainte.  De la un eventual vot ”Leave” până la plecarea efectivă vor mai trece doi ani.

 În România, referendumul a fost hotărât în secret, iar măsurile care l-au făcut posibil au fost luate prin ordonanțe de urgență, în patru zile. Partenerii și aliații au aflat de la televizor. Să recunoaștem că nu mai era timp pentru a explica detaliile și istoricul confruntării (regimul Băsescu schimbase, la rândul său, legea, în ianuarie, ca să securizeze poziția lui Traian Băsescu etc).

Referendumul din Marea Britanie este și o lecție pentru politicienii europeni, nu doar pentru cei din țara noastră.  Sunt șanse ca Londra să rămână (”Remain”), dar din păcate nu a mai rămas mare lucru din Uniune. Acordurile negociate deja prevăd drepturi speciale pentru britanici, de la legislația muncii, până la protecția oferită City of London față de regulile europene în domeniul bancar. Chiar dacă ar ieși din UE, Anglia speră să-și negocieze scutiri de taxe vamale, acorduri speciale, lipsa vizelor etc.

Pentru a nu pierde contribuția financiară a britanicilor, liderii europeni au fost de acord cu încălcarea principiilor pe care s-a construit Uniunea. Practic, cei care contribuie la bugetul birocației bruxeleze pot face ce vor la ei acasă. În anii 60, Gaulle a refuzat intrarea Angliei în UE. Mitterand a învins-o pe Thatcher, refuzând compromisuri în timpul certei dintre Londra și Bruxelles,  din anii 80.

Hollande a tăcut, Merkel a fost vocală doar în 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel